Ministrul Economiei, anunț terifiant: “Jumătate dintre măștile aflate pe piață nu protejează împotriva COVID-19”

În România, purtatul măștii ca măsură de prevenire a răspândirii infecțiilor COVID-19 este obligatorie, dar ce ne facem că jumătate dintre măştile aflate pe piaţă nu protejează împotriva Covid.

Ministerul Economiei va emite un ordin pentru a obliga comercianţii să precizeze acest lucru în cazul produselor neconforme, a declarat ministrul de resort, Virgil Popescu.

”Sunt dezamăgit de calitatea măştilor de protecţie aflate pe piaţă în acest moment. Dacă vă spun că jumătate din măştile care se găsesc la comercializare, în momentul de faţă, în reţelele de distribuţie – hypermarketuri, farmacii, depozite, la importatori – nu respectă, adică nu ne protejează, aţi zice că exagerez, dar asta este realitatea. Vreau să dau un mesaj foarte clar că acest lucru trebuie să înceteze. Nu putem să acceptăm să fie puse la comercializare măşti care nu protejează populaţia”, a spus oficialul de la Economie.

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului a dat amenzi de 18 milioane de lei unor comercianţi care aveau la raft astfel de măşti neconforme.

Pe de altă parte, ministrul a declarat: ”Toate măştile neconforme sunt măşti din import. Vreau să le spun românilor că avem peste 16 companii care produc măşti în România, care pot asigura întregul necesar de consum al României şi îi sfătuiesc să caute produse româneşti, pentru că sunt acreditate, sunt verificate şi sunt cele mai bune de pe piaţă”.

El le-a cerut retailerilor şi reţelelor de farmacii să nu mai permită la comercializare produse neconforme: ”Vom emite un ordin care să spună clar că aceste măşti nu asigură protecţie împotriva Covid, ca oamenii să ştie când cumpără că, dacă acel produs este pe raft şi i se spune mască, el nu este o mască care protejează”, a transmis ministrul Economiei.

RAPEX este un sistem prin care Comisia Europeană colaborează cu diverși producători, importatori, distribuitori, experți și cu 31 de autorități naționale pentru a se asigura că produsele periculoase sunt detectate și raportate rapid în sistemul european de alertă rapidă.

În fiecare zi, consumatorii europeni cumpără milioane de produse, plecând de la premisa că acestea sunt sigure și tot în fiecare săptămână, este publicată pe internet o listă cu produsele periculoase detectate.

Oricine poate consulta acest https://ec.europa.eu/consumers/consumers_safety/safety_products/rapex/alerts/repository/content/pages/rapex/index_en.htm și poate verifica ce produse nu ar trebui să fie puse în vânzare.

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!