Ministrul Cîmpeanu, mulțumit de bugetul alocat Educației. Fundația World Vision România consideră inadmisibil procentul de 2,5%

Publicitate

Ministrul Sorin Cîmpeanu, a declarat vineri că este mulţumit de bugetul alocat Educației pe anul 2021, adăugând că au fost acordate burse pentru elevi în valoare de 536 de milioane de lei.

Oficialul de la Educației a declarat că, ”pentru condițiile date” și ”având în vedere că s-a respectat acea solicitare pe care am făcut-o de la bun început global – bugetul Ministerului Educaţiei să fie mai mare în valoare absolută decât exerciţiul pe anul 2020 -, da. Pentru că bugetul Educaţiei, în ansamblul său, cuprinde pentru prima oară de la bugetul de stat burse acordate elevilor – 536 de milioane de lei, faţă de 270 milioane anul trecut”, a afirmat Sorin Cîmpeanu.

Cu o seară înainte, la o emisiune TV, ministrul Cîmpeanu arăta că bugetul Educaţiei este cu circa 3 miliarde de lei mai mare decât cel anul trecut.

La polul opus, Fundaţia World Vision România solicită majorarea bugetului alocat Educaţiei şi avertizează asupra pericolului pe care fondurile insuficiente alocate acestui domeniu îl prezintă asupra elevilor, în special asupra celor mai vulnerabili.

”După un an de pandemie în care inechitatea în educaţie s-a accentuat şi decalajele au crescut, alocarea fondurilor trebuie să fie echitabilă şi să permită accesul egal la educaţie. La mai puţin de o săptămână după redeschiderea şcolilor, în condiţiile în care redresarea învăţământului din România este nu doar o urgenţă majoră care priveşte direct soarta a sute de mii de copii din actuala generaţie, ci şi o problemă de importanţă strategică, educaţia trebuie să fie o prioritate în bugetul de stat”, arată reprezentanții fundației care subliniază, totodată, că alocarea unui procent din Produsul Intern Brut de doar 2,5%, un procent chiar mai mic decât cel alocat în anul precedent, este inadmisibilă.

Impactul real al acestei subfinanţării cronice a educaţiei se va adăuga pierderilor de învăţare acumulate în perioada de pandemie şi va condamna o întreagă generaţie de elevi, arată World Vision România.

“După un an de pandemie, sub ameninţarea unor rate-record de abandon şcolar şi a apariţiei unor generaţii subcalificate, nu trebuie să abandonăm învăţământul românesc! Preocupările exprimate public pentru copiii României trebuie susţinute de fapte şi resurse financiare. Aşa dovedim grija reală pentru educaţie şi faptul că este o prioritate – prioritizând alocările înspre acest domeniu şi în bugetul de stat”, a declarat Mihaela Nabăr, directorul executiv World Vision România.

De asemenea, comunicatul arată că România nu a alocat acestui domeniu niciodată, din 1995, mai mult de 4,3% din PIB. Cele 6% din PIB promise prin Legea Educaţiei Naţionale din 2011 nu au fost alocate niciodată, absolut toate administraţiile care s-au succedat preferând să modifice prevederea respectivă fie prin OUG, fie prin Legea Bugetului.

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!