Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a declarat că în contextul în care se poate ajunge la un conflict armat în Ucraina, armata română ar trebui să înceapă pregătirile, în caz de orice. Cu toate acestea ministrul spune că armata nu va deveni obligatorie.
“Am discutat despre situaţia strategică din zonă şi despre faptul că există posibilitatea ca să se ajungă la un conflict armat. Dacă ne uităm după semnele exterioare, după aglomerarea de material pentru trupe, de trupe, au fost aduse şi trupe din est, de modul în care este gândită situaţia strategică faptul că s-au suplimentar sub pretextul unor exerciţii militare şi în Belarus, faptul că se bănuiesc şi alte forme şi mişcări s-ar părea că există şanse destul de mari pentru ca să existe un conflict.
Nu ştim însă tipul de conflict care va exista, va exista doar un război de scurtă durată, vor exista nişte conflicte, cum au mai fost în Dobass. Nu ştim dacă nu vor exista provocarea unor insurecţii a unei populaţii din aceste zone care să fie sprijinită. Acest lucru nu se ştie.
Totuşi, situaţia strategică care nu este ascunsă de Rusia arată că sunt mai multe şanse să se ajungă la un conflict armat. Avem oarecare speranţă că se va ajunge la o situaţie negociată şi Rusia doar încearcă să influenţeze opinia publică şi negocierile prin această mişcare puternică de forţe”, a declarat Vasile Dîncu, potrivit alba24.ro.
Ministrul Apărării spune că în acest moment trebuie să ne pregătim pentru ce este mai rău, astfel încât populația să poată fi protejată, ceea ce înseamnă o alianță a statelor.
De asemenea, acesta a menționat că în acest moment nu se prevede nimic pentru ceea ce înseamnă obligativitatea armatei, în schimb se intenţionează lansarea proiectului privind stagiul militar voluntar.
„În niciun caz, aceasta nu este o opţiune pentru noi în acest moment. Se discută, am discutat-o în zona comisiei de apărare din Parlament, unde mi-au pus această problemă parlamentarii noştri, mi-au pus-o şi alţi rezervişti, de exemplu în întâlnirile mele cu rezerviştii mi-au spus că ar fi necesar, din nou, să se ajungă la asta.
Însă, în acest moment, nici din punct de vedere economic şi nici din punct de vedere al nevoilor noastre nu este o opţiune pentru o decizie de genul acesta, de aceea vă spuneam că avem variante de altfel.
Acest stagiu militar obligatoriu ar trebui să însemne un buget mult mai mare al Armatei. Sigur că, dacă ar fi să fie, ar fi gândit într-un alt fel, nu ar mai fi un an şi patru luni sau nici pentru ‘TR-işti’ cum era înainte 9 luni, ar fi alt tip de pregătire, modernă. Deja, Armata s-a schimbat foarte mult faţă de acea perioadă. Deci, în acest moment, nu avem în niciun fel o opţiune pentru serviciul militar obligatoriu „, a declarat Vasile Dîncu, potrivit alba24.ro.
Varianta stagiilor ar fi preferată de foarte mulți tineri care și-au expus deja preferințele pe pagina de socializare. Ministrul a declarat că urmează să se stabilească cât vor dura aceste stagii astfel încât să fie benefice pentru cei care vor dori să le ducă la capăt. De asemenea, Vasile Dîncu a menționat că își dorește ca aceste programe să fie remunerate corespunzător, ca să fie mult mai atrăgătoare:
„În perioada de pregătire, de exemplu, aveau o mie şi ceva pe lună, perioada de pregătire de şapte săptămâni, şi după acea aveau, nu ştiu, câteva sute de lei în perioada în care este este în rezervă, dar lucrează în civil. Acum am multiplicat sumele, are în jur de 2.700 pentru perioada de pregătire şi o soldă care, în funcţie de grade şi altele, este în jur de 1.500 pentru perioada când nu este convocat. Deci, a început să devină interesant şi văd că avem înscrieri pentru concursuri destul de bune în acest moment”, a mai spus Vasile Dîncu, potrivit alba24.ro.