Ministerul Sănătății lucrează la un algoritm pentru stabilirea evoluției pandemiei de COVID-19 la nivelul unui județ. În momentul de față se ia în calcul doar rata de incidență

Publicitate

Indicatorii pentru stabilirea efectului pandemiei de COVID-19 asupra unei zone ar putea fi mai complecși!

Ministerul Sănătăţii lucrează la un algoritm privind evoluţia epidemiei de COVID-19 care va lua în calcul şi alţi parametri în afară doar de incidenţa cazurilor de SARS-CoV-2 la nivelul unui judeţ.

Citat de Agerpre, dr. Călin Alexandru, director în cadrul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţe, a declarat: ”O raportare strict la incidenţă poate să ne conducă la concluzii greşite. Ieri a avut loc o şedinţă a Comitetului tehnico-ştiinţific de pe lângă Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, iar colegii de la Ministerul Sănătăţii ne-au informat că lucrează la un algoritm ceva mai complex. Argumentul pe care l-aş aduce aici este că, în pofida unei incidenţe care este în scădere evidentă, noi avem un platou sau o foarte uşoară scădere a numărului de cazuri care sunt internate în spitale şi a numărului de cazuri de terapie intensivă, care reprezintă totuşi un argument sau un indicator mult mai important din punct de vedere medical al efectului pandemiei la nivelul populaţiei din România. Deci, cu mare probabilitate, va exista o formulă care va lua în calcul şi alţi parametri decât strict simpla incidenţă a cazurilor la nivelul unui judeţ”.

În urma testelor efectuate la nivel național, în ultimele 24 de ore, au fost raportate 2.877 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

Din punctul de vedere strict al ratei de incidență a cazurilor, astăzi doar județul Timiș mai figura în zona roșie.

Totodată, în intervalul 25.01.2021 (10:00) – 26.01.2021 (10:00), au fost raportate 97 de decese (60 bărbați și 37 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bistrița-Năsăud, Brașov, Buzău, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Galați, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomița, Maramureș, Neamț, Olt, Prahova, Sălaj, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Timiș, Vaslui, Vâlcea, Vrancea și București.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 7.922. Dintre acestea, 1.002 sunt internate la ATI.

În ultimele 24 de ore au fost efectuate 22.197 de teste RT-PCR (14.079 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 8.118 la cerere) și 6.885 de teste rapide antigenice.

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!