Mii de români au condus fără permis de conducere în 2020! Începutul anului 2021 nu pare a fi mai promițător!

Publicitate

Poliția Română a depistat pe parcursul anului 2020 mii de români care conduceau un autoturism fără a deține permis de conducere, scrie Dcnews.ro. Numărul acestora se ridică până la 5.471 de persoane care au fost depistate în timp ce săvârșeau astfel de infracțiuni la regimul rutier.

Conducerea unui vehicul fără a deține permis de conducere este fapta prevăzută de art. 335 din Codul Penal. Potrivit acestui articol, persoanele care conduc un vehicul sau un tramvai pe drumurile publice fără a deține permis de conducere sunt pedepsite cu închisoare de până la 5 ani.

Conform alineatelor (2) și (3):

“(2) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv ori al cărei permis i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

(3) Cu aceeași pedeapsă se sancționează și persoana care încredințează un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere pentru conducerea pe drumurile publice unei persoane despre care știe că se află în una dintre situațiile prevăzute în alin. (1) sau alin. (2) sau sub influența alcoolului ori a unor substanțe psihoactive”, se menționează în Codul Penal, potrivit Dcnews.ro. 

Totodată, nici începutul anului 2021 nu pare a fi unul mai promițător, având în vedere că în primele două luni au fost depistate 726 de astfel de infracțiuni, scrie aceeași sursă.

 

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!