Astăzi, lângă statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza din Parcul „Orășenesc” Titu, autorități, invitați și cetățeni au sărbătorit 166 de ani de la Mica Unire, un moment fundamental în istoria României.
Cunoscut în istorie sub denumirea de „Mica Unire”, procesul unirii, bazat pe puternica apropiere culturală și economică între statele Moldova și Țara Românească, a cunoscut o etapă decisivă, care s-a dovedit ireversibilă, prin alegerea colonelului moldovean Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al ambelor principate, la 5 ianuarie 1859 în Moldova și la 24 ianuarie 1859 în Țara Românească.
La Titu, primarul Laurențiu Costache alături de membri ai Consiliului Local Titu, elevi, profesori și locuitori ai orașului au adus un omagiu domnitorului Alexandru Ioan Cuza și celor care au avut curajul și viziunea să unească Moldova și Țara Românească, punând bazele României moderne.
„Această zi ne amintește cât de importantă este solidaritatea și cât de mult putem realiza atunci când suntem uniți în jurul unui ideal comun. Să păstrăm mereu vii valorile care ne-au unit și care ne definesc ca popor!”, a declarat primarul orașului Titu.
Cu o zi înainte, pe 23 ianuarie 2025, elevii și cadrele didactice ale Liceului Tehnologic „Goga Ionescu” au organizat în avans împlinirea celor 166 de ani de la Unirea Principatelor printr-un marș al tricolorului.
Evenimentul a fost coordonat de profesoarele Ramona Neacșu și Georgiana Vlăsceanu, având ca parteneri Biblioteca Orășenească Titu și Casa de Cultură Titu.
Pe tot parcursul traseului, participanții au fost însoțiți de ofițeri și subofițeri ai Poliției Române Titu, ofițeri și subofițeri ai Grupei de Supraveghere și Intervenție Titu din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Dâmbovița și angajați ai Poliției Locale Titu.
La final elevii, cadrele didactice și locuitori ai orașului au „dat mână cu mână”, formând o horă imensă în fața Gării Titu.