Medicul Mihai Emil Căpîlna, despre transplantul de uter: “are capacitatea de a se regenera absolut spectaculos”

Publicitate

Medicul Mihai Emil Căpîlna a vorbit despre un subiect mai puțin abordat sau deseori ocolit de opinia publică, și anume, despre transplantul de uter, considerând că femeile trebuie să cunoască măcar câteva detalii despre această procedură. Conf dr Mihai Emil Căpîlna este medic primar obstetrică și ginecologie, conferențiar la Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș, informează Dcnews.ro. 

Acesta spune că deși oamenii sunt familiarizați cu termenul de transplant, atunci când vorbim despre transplantul de uter, această tehnică poate avea conotații interesante, studiile făcute asupra procedurii fiind unele de actualitate și destul de complexe:

„Donatorul viu este, de cele mai multe ori, o rudă a pacientei care este receptoare. Uterul donat, de cele mai multe ori, a provenit de la mamă, mai rar de la o soră sau de la o mătușă. Există astfel avantajul unei compatibilități. Nu este important dacă pacienta donatoare este în premenopauză sau postmenopauză. Au fost obținute transplanturi cu succes și de la femei aflate în postmenopauză, uterul adaptându-se perfect după transplant.”, a declarat medicul, potrivit Dcnews.ro. 

Asta concluzionează că uterul femeii nu este neapărat un organ care nu cunoaște îmbătrânirea, ci mai degrabă un organ care are o capacitate extraordinară de regenerare, potrivit sursei citate.

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!