Medicul Herman Berkovits, despre Covid-19: „Pandemia se va încheia deodată, așa cum s-au încheiat toate pandemiile„

Publicitate

Medicul Herman Berkovits a vorbit despre actuala situație, spunând ca pandemia se va termina brusc, așa cum s-a întâmplat și în istoria perioadelor de același tip. Singura problema va fi, spune el, apariția eventualelor mutații, care pot fi periculoase. De asemenea, medicul spune că se teme și de reticența oamenilor, care refuză să se vaccineze.

Acesta a vorbit despre motivul pentru care virusul cunoaște mutații, spunând că este un efect normal, însă poate deveni nociv:

“Pe parcursul infecției, virusul trebuie să facă miliarde și miliarde de copii ale codului său genetic. Uneori, în procesul de replicare apar și erori iar unele “litere” sunt “copiate” greșit. SARS-CoV-2 are mecanisme pentru a corecta majoritatea erorilor de copiere, dar nici aceste mecanisme nu pot funcționa perfect iar unele mutații mai scapă. Majoritatea mutațiilor au un efect minor sau inexistent asupra biologiei virusului și nu prezintă decât interes epidemiologic (amprenta de mutații permite urmărirea circulației virusului în populație). Dar dacă aceste mutații apărute întâmplator îi oferă virusului un avantaj (ex: transmisibilitate mai mare, capacitatea de a “ocoli” o parte din mecanismele de protecție ale organismului) atunci ele sunt selectate și propagă mai departe”, a spus medicul, potrivit Dcnews.ro.

În contextul apariției noii tulpini, cu origine africană, numită Omicrom, Herman Berkovits susține că vaccinarea este un act esențial, întrucât este mult prea devreme pentru a vorbi de o mutație care nu poate fi oprită de puterea serului deja existent. Imunizarea are în continuare un rol foarte important pentru menținerea sănătății:

“Vaccinurile actuale s-au dovedit eficiente împotriva tuturor variantelor virale ce au circulat până acum, în special împotriva evoluției severe a COVID-19, a spitalizării și a deceselor. Este puțin probabil ca situația să fie total diferită în cazul variantei Omicron și să revenim la perioada pandemiei în care vaccinurile nu erau disponibile. De asemenea, în momentul de față în Europa și în majoritatea lumii varianta dominantă este Delta, față de care știm deja că vaccinurile actuale protejează. Dacă Omicron, sau altă variantă ce ar putea fi dominantă pe viitor se vor dovedi capabile să ocolească suficient de mult răspunsul imun dobândit prin vaccinare, vaccinurile actuale pot fi modificate rapid. Nu trebuie să vedem acest lucru ca fiind excepțional. În fond, vaccinurile antigripale sunt adaptate pentru fiecare sezon la tulpinile virale dominante”, a declarat medicul, conform Dcnews.ro. 

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!