Medicii de familie vor putea oferii consultații și tratamente la domiciliul pacientului. Decizia a fost adoptată de Guvern

Publicitate

Începând din luna aprilie a acestui an, medicii de familie ar putea diagnostica și trata anumite afecțiuni la domiciliu, ca urmare a unei decizii adoptate de Guvern pentru a asigura accesul permanent al pacienților la serviciile medicale acordate de medicii de familie, dar și pentru reducerea perioadei de recuperare ori a numărului de internări ce nu sunt absolut necesare, scrie alba24.ro.

De asemenea, noile servicii se vor putea acorda de către medicii de familie doar asiguraților de pe lista proprie, la cabinet, la domiciliul asiguratului sau la locul solicitării, în cadrul programului obișnuit de lucru sau în cadrul unui program de lucru prelungit.

Totodată, serviciile de diagnosticare vor putea fi acordate doar conform curriculei de pregătire a medicului. Așadar, se va face în funcție de specializarea medicului, iar pacientul aflat pe lista acestuia va putea beneficia doar de anumite servicii. Normele de aplicare ale acestor servicii vor apărea ulterior. Din primele date, acestea ar putea fi la luarea pulsului și a tensiunii arteriale, efectuarea unei electrocardiograme, a spirometriei (măsurarea volumului de aer expirat), pulsoximetriei (nivelul saturației de oxigen din organism), măsurarea forţei musculare cu dinamometrul sau diverse teste clinice, scrie alba24.ro.

În acest moment, consultațiile la domiciliu se acordă pentru asiguraţii înscrişi pe lista proprie a medicului de familie, în afara cabinetului, în timpul programului de lucru pentru consultaţiile la domiciliu.

Totodată acestea se acordă asiguraţilor nedeplasabili din motiv de invaliditate permanentă sau invaliditate temporară, asiguraţilor cu boli cronice sau cu un episod acut ce nu permite deplasarea la cabinet, copiilor 0 – 1 an, copiilor cu vârsta 0 – 18 ani cu boli infectocontagioase şi lăuzelor.

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!