Managerul Spitalul Orășenesc Găești, Laurențiu Belușică: „Șpăgile și micile atenții nu sunt morale. Nu este firesc ca, în activitatea medicală, să se întâmple acest lucru sub orice formă”

Publicitate

“Se golesc spitalele dacă ne arestează pentru un borcan de miere. De acord cu darul la spital?”, aceasta a fost tema dezbătută astăzi timp de o oră la emisiunea ”România în Direct”, difuzată de Europa FM.

Rezumatul emisiunii: „Aproape 100 de medici din Suceava au semnat o scrisoare de susținere a unei colege, medic oncolog, anchetată pentru primire de mită. Ea a primit într-o perioadă scurtă de timp, 62 de «atenții», de la bani la alimente, fără a le refuza.

Colegii spun că darurile sunt un semn de recunoștință și că dacă medicii sunt arestați pentru primirea lor, în curând, spitalele din România se vor goli. Este pentru prima dată când corpul profesional al unui spital are un punct de vedere comun despre această practică.

Cum priviți scrisoarea acestor medici? Credeți că darurile trebuie să fie o practică acceptată în spitalele din România? Plata unor sume suplimentare ar rezolva această situație?”

Timp de o oră, diverse persoane au intrat în direct sau au scris pe WhatsApp propriile experiențe sau ale celor apropiați în spitalele din România.

Realizatorul emisiunii, Cătălin Striblea, a ținut să-l sune pentru o părere pe medicul Laurențiu Belușică, managerul Spitalului Orășenesc Găești, tocmai pentru că unitatea medicală din Dâmbovița, condusă de domnia sa, reprezintă un model deosebit în țară, cu care românii nu prea sunt obișnuiți.

Iată dialogul telefonic:

Cătălin Striblea: Este moral sau imoral un dar lăsat după reușita actului medical, darul putând să constea și în bani.

Medicul Laurențiu Belușică: Nu cred că este moral. Nu cred. Pentru că acest lucru în timp schimbă modul de gândire a personalului medical. Nu este firesc ca, în activitatea medicală, să se întâmple acest lucru sub orice formă.

Noi la Găești am înființat Asociația pentru ajutorarea Spitalului Găești și dacă cineva dorește să își manifeste în vreun fel recunoștința primim cei 3%, primim sponsorizări, donații, cei 30% de la firmele care își plătesc impozitul la stat, putem să primim până la cererea lor până la 30% din impozitul pe profit

Primim niște bani, donează și ei că sunt mulțumiți de noi, iar consiliul director al asociației stabilește ce se întâmplă cu banii.

Cătălin Striblea: La dumneavoastră se întâmplă ca oamenii să nu mai dea la doctor și dau la Asociație?

Medicul Laurențiu Belușică: La Asociație se primesc destul de mulți bani, ceea ce mă încântă și asta dovedește că oamenii dirijează activitatea de donație către asociație, un lucru firesc, asociația este non profit, eu nu am cunoștință de astfel de acte în spital, nu am auzit de cineva fie să condiționeze, fie… Nu!

Această problemă nu trebuie rezolvată de managerii de spitale, trebuie rezolvată de sistem. Sistemul trebuie să facă procedurile necesare, să creeze cadrul legislativ pentru ca acest lucru să nu se mai întâmple.

C.S.: Adică ce să pui în legislație ca să nu mai dai dar?

Există țări în care acest lucru nu se întâmplă. Nu trebuie decât să iei procedurile de acolo, să le traduci, să le adaptezi la legislația din România și să le aplici. Vă dau un exemplu. Am lucrat în Anglia, unde nu ai voie să ai bani în spital, care să se vadă din buzunar. Acest lucru este interzis în orice spital. Este în sistem. Sistemul este cel care cere acest lucru, nu managerul unui spital. Toate spitalele au aceeași procedură.

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!