Mai multe școli riscă să-și închidă porțile din cauza costurilor foarte mari ale utilităților. Reacția ministrului Educației

Publicitate

Mai multe școli din România se află în punctul în care ar trebui să-și închidă porțile din cauza sumelor imense care trebuie plătite la utilități. Sorin Cîmpeanu, ministrul Educatiei,matrage atenția că trebuie luate măsuri imediate și foarte serioase în acest sens.

“Am atras atenția și în ședința de Guvern, trebuie privite cu prioritate școlile, spitalele și universitățile. Există riscuri de funcționare dificilă din cauza unor costuri foarte mari ale utilităților. Am dat un exemplu, al unei universități în care costurile cu utilitățile erau 3 la sută din buget, iar acuma ajung să fie 15 la sută din buget. Soluția e clară, plafonarea și verificarea corectitudinii facturilor, din perspectiva îndeplinirii condițiilor legale. Acest lucru trebuie să îl facă și primăriile în ceea ce privește școlile din învățământul preuniverisitar”, a declarat Sorin Cîmpeanu, potrivit ziarulunirea.ro.

O măsură foarte bună ar fi plafonarea prețurilor, fapt care va fi clarificat în Guvern:

“Există o regulă de plafonare, înțeleg că ea va fi clarificată, la nivelul Guvernului, mai bine. Există, de asemenea, și o hotărâre de Guvern care este pe circuitul de avizare pentru creșterea costului standard per elev, destinat cheltuielilor materiale, însă aceste creșteri, deși sunt importante, sunt mici în raport cu ceea ce înțeleg că înseamnă creșterea costului la energia electrică”, a declarat Cîmpeanu, potrivit sursei citate.

Ministrul Educației a adăugat că elevii trebuie să meargă la școală, însă și condițiile de învățământ trebuie să fie optime. Un scenariu dramatic în acest moment ar fi acela al închiderii unităților de învățământ, pentru că cei mici au nevoie de educație, de socializare și de dezvoltare.

 

 

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!