Livrări săptămânale de vaccin anti-COVID în România pe cale aeriană și terestră

Publicitate

A doua tranşă de vaccin anti-COVID a ajuns, msrți de dimineaţă, la Institutul “Cantacuzino” din Capitală, fiind vorba despre 40.950 de doze.

Această tranşă de vaccinuri cuprinde în total 140.400 de doze de vaccin de la Pfizer BioNTech, celelalte tranșe urmând  să ajungă  pe aeroporturile din Otopeni, Timişoara şi Cluj-Napoca, potrivit informaţiilor furnizate de firma producătoare.

Despre transportul terestru utilizat pentru prima livrare de vaccin (care a sosit în România în ziua de Crăciun) a fost ales în urma unei analize care a avut în vedere mai mulţi parametri, printre care necesitatea livrării sincronizate în mai multe state membre într-o dată fixă, cantitatea limitată de cutii termoizolante pentru transport destinate unei singure locaţii din statul membru, precum şi transportul pe perioada zilelor libere de Crăciun, a informat Comitetul naţional de coordonare a vaccinării anti-COVID.

Acum însă livrările săptămânale către România se vor efectua atât prin transport aerian, cât şi terestru. ”Ambele căi de transport pot fi utilizate deoarece cutiile termoizolante pentru transport au fost calificate atât pentru transportul terestru, cât şi pentru transportul aerian. Condiţiile speciale de depozitare a vaccinului Pfizer/ BioNTechh la temperaturi cuprinse între -90 grade C şi -60 grade C sunt asigurate de către dispozitivele speciale de transport: cutiile termoizolante pentru transport, care conţin gheaţă carbonică”, se precizează într-un comunicat al Comitetului naţional de coordonare a vaccinării anti-COVID.

Modalitatea de transport a vaccinurilor împotriva COVID-19 a fost aleasă ţinând cont de necesitatea respectării condiţiilor de siguranţă. Conform indicaţiilor producătorului, acest vaccin trebuie transportat în gheaţă carbonică.

Amintim că, pe baza contractului semnat de Comisia Europeană cu BioNTtech/Pfizer, România poate accesa peste 10 milioane de doze de vaccin.

La începutul lunii ianuarie, EMA urmează să finalizeze evaluarea celui de-al doilea vaccin împotriva COVID-19, respectiv vaccinul dezvoltat de compania Moderna.

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!