Liviu Nicolae este mândru de meseria sa! “Antrenorii de copii și juniori formează în primul rând caractere și apoi fotbaliști”

Liviu Nicolae (foto stânga)
Publicitate

Dâmbovițeanul Liviu Nicolae (33 ani) începe încet și sigur să-și facă un nume în lumea antrenorilor de copii și juniori. Fostul atacant a fost “înregimentat” în urmă cu un an în corpul de tehnicieni al Academiei Celta Vigo Brașov.

Munca depusă acolo l-a dus pe acesta să antreneze două grupe de copii: 2003 și 2008. Mai mult de atât, la clubul care funcționează după modelul spaniol, târgovișteanul este și coordonator pe parte administrativă. Liviu deține în momentul de față licența B UEFA, ce-i permite să fie antrenor la copii și juniori, antrenor la Liga a 3-a și secund la Liga a 2-a.

“Această muncă a fost nouă pentru mine. A fost ceva ce mi-am dorit, ținând seama că am jucat doar fotbal. La început mi-a fost greu, dar apoi am văzut cum stau treburile în această meserie. Mă bucur că am început activitatea de antrenor într-un mediu foarte bun, la un club organizat, unde lucrurile se fac după modelul spaniol. Accidentarea pe care am avut-o pe final de carieră m-a împins să fac cursurile școlii de antrenor”, ne-a precizat tânărul tehnician.

Mentor la copiii” săi

Liviu Nicolae lasă de înțeles că este dificil să lucrezi cu copiii, dar în același timp și plăcut. Acesta consideră că până să le fii antrenor, mai întâi trebuie să le fii mentor, așa cum este un tată pentru familia și copiii lui. În momentul când ei au pătruns pe teren trebuie să-i înțelegi pe fiecare în parte, indiferent de mediile din care provin.

“La nivel de copii există tot timpul fluctuații. Într-o zi sunt ok, în altă zi nu-i recunoști. Antrenorii de copii și juniori formează în primul rând caractere și apoi fotbaliști. Rezultatele vin în urma unei munci asidue. Munca asta e de durată. Trebuie să trecem prin anumite etape de formare cu ei. Când ajung la vârsta junioratului ei trebuie să aibă un bagaj complet de cunoștiințe”, a considerat  antrenorul dâmbovițean.

Îmi doresc să antrenez la nivel înalt”

Marele vis al lui Liviu Nicolae este să ajungă antrenor la o echipă de seniori. Acesta este conștient că pentru ajunge acolo unde și-a propus trebuie să aibă răbdare cu sine însuși și să lucreze cât mai bine la nivelul unde se află acum. Târgovișteanul este decis ca anul viitor să se înscrie la cursurile pentru Licența A, pentru a putea fi antrenor principal cel puțin la Liga a 2-a.

“Trecerea de la fotbalist la antrenor nu  a fost grea. Mi-am dorit din start lucrul acesta. Vreau să fac carieră și în antrenorat. Ma ajută mult experiența trăită ca fotbalist. Ca jucător am făcut multe greșeli și de fiecare dată le explic copiilor să nu facă ceea ce am făcut eu. Îmi doresc să antrenez peste o perioadă de timp la un nivel mai înalt. Sunt conștient că trebuie să am răbdare și să trec prin anumite etape până voi ajunge sus. Muncesc foarte mult ca antrenor, la fel cum am făcut-o ca jucător. În general, când muncești mult apar și recompensele. Stau la stadion de la 8 dimineața, până la 8 seara”, a spus antrenorul de la Celta Vigo Brașov.

Are doi puști convocați la lotul național U15 al României

Cea mai mare satisfacție trăită de Liviu Nicolae ca antrenor a fost când doi elevi de ai săi au fost chemați la lotul național U15 al României. Acesta crede că în momentul când oferi totul copiilor și ei îți oferă totul pe teren.

“A fost ceva extraordinar pentru mine când doi jucători de ai mei au fost convocați în lotul U15 al României. Prima dată am zis că e imposibil, dar apoi mi-am dat seama că munca depusă nu a fost în zadar. Așadar, când muncești neîncetat cu spor apar și roadele”, s-a exprimat fostul atacant.

A pus ghetele în cui în 2016

Liviu Nicolae a încetat activitatea ca jucător în vara lui 2016, după ce a întâmpinat o ruptură de ligamente și menisc. Cu un an înainte, târgovișteanul suferise o altă accidentare grea în meciul din Cupa României dintre Unirea Tărlungeni și Petrolul Ploiești. Echipele pe care le-a bifat în carieră au fost Chindia Târgoviște, CS Mioveni, FC Argeș, FC Brașov, FCM Târgoviște, Flacăra Moreni, Royal Ghimbav, Juventus București și Unirea Tărlungeni. În Liga I a strâns o prezență, în tricoul lui FC Argeș, iar la nivelul Ligii a 2-a a avut aproximativ 150 de meciuri.

Ionuț Parghel

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!