Lista restricțiilor care pot dispărea până de Paști. Certificatul verde ar putea să nu mai fie obligatoriu

Publicitate

România ar putea renunța la numeroase restricții în perioada imediat următoare. Autoritățile urmăresc cu mare atenție situația din spitale, mai ales de la terapie intensivă, pentru a se putea ajunge la o ridicare graduală a măsurilor impuse din cauza pandemiei.

Cel mai probabil, în prima fază se va renunța la purtarea măștilor pe stradă, la închiderea magazinelor la ora 22.00 și la accesul condiționat de certificat verde în marile centre comerciale de tip mall. În astfel de condiții, se va renunța în cea mai mare parte la certificatul verde.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit vineri într-o conferință de presă despre situația pandemiei din țara noastră despre măsurile ce ar urma să fie luate în țara noastră.

„Urmărim cu foarte mare atenție numărul de cazuri internate la terapie intensivă pentru că scăderea este mult mai lentă decât scăderea persoanelor internate. Așteptăm să scădem sub 50% grad de ocupare la terapie intensivă, asta înseamnă sub 900 de paturi ocupate. Cred, că atunci pute discuta despre ridicarea primelor restricții sau măsuri de protecție. După cum discutam și cu alte ocazii, utilizarea măștii în exterior nu este o măsură de restricție, ci una de protecție individuală și colectivă.

Una dintre ele v-am și spus-o. Este legată de utilizarea măștii în spațiile deschise. Va rămâne doar recomandarea utilizării în spații extrem de aglomerate. Renunțarea la limitările orare și eventual pentru accesul în magazinele de mare suprafață, care să nu mai fie condiționat de certificatul electronic. De asemenea, eventual mărirea pragului de la 30% la 50% a activității în unitățile culturale sau unitățile de alimentație publică”, a precizat Alexandru Rafila.

Există șanse mari ca până de Paști să aibă loc schimbări atât în privința restaurantelor, sălilor de fitness și al magazinelor. Cel mai probabil, o să dispară limita de program, iar acestea vor putea să funcționeze din nou la capacitate maximă. Și în cazul lor, accesul va fi liber, fără certificat verde.

De asemenea, nunțile, botezurile și celelalte evenimente private vor fi reluate, asta după ce ce mai multe dintre ele au fost anulate.

 

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!