Liber sau online? Premierul și ministrul Sănătății, declarații diferite despre zilele necesare dezinfecției în școlile care sunt secții de vot

Publicitate

În contextul alegerilor locale care vor avea loc duminica viitoare, pe 27 septembrie, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, anunțase deja de ieri că elevii și profesorii din România, care își desfășoară activitatea în unități educaționale în care sunt amenajate secții de vot, vor beneficia de trei zile libere.

Potrivit oficialului de la Sănătate, acestea sunt necesare pentru dezinfecția acestor unități educaționale, înainte și după vot. “Este o hotărâre care s-a dat după consultarea Grupului Științific. Într-adevăr, se fac niște dezinfecții terminale, care au anumiți timpi și pentru a avea siguranța și a nu a mai avea efectele pe care le-am avut la începutul anului cu acele dezinfecții făcute în școli și cu intoxicarea copiilor. O să avem vineri închisă școala, luni și marți”, a precizat Nelu Tătaru, ministrul Sănătății.

Totuși, premierul Ludovic Orban a declarat, vineri seara, când se afla la Reghin, că după alegerile locale va fi nevoie de cel puţin o zi pentru a asigura dezinfecţia şi pregătirea claselor în care au fost secţii de votare, dar că deocamdată nu a fost luată o decizie la nivel naţional privind desfăşurarea online a cursurilor. Bucureștiul este deocamdată singurul oraș în care s-a luat această decizie în mod oficial.

“Cu siguranţă va exista o decizie unitară. Am avut deja o discuţie, dar până nu luăm decizia şi cu consultarea tuturor factorilor, Autoritatea Electorală Permanentă, INSP, Ministerul Sănătăţii, nu vreau să vă dau acum un răspuns, dar cu siguranţă vor exista zile în care se va desfăşura activitatea şcolară online, nu se vor suspenda cursurile, ci se vor desfăşura online. Pentru că avem nevoie de cel puţin o zi pentru a pregăti localurile secţiilor de votare, în condiţiile în care ştiţi că multe localuri ale secţiilor de votare sunt în şcoli. De asemenea, vom avea nevoie de cel puţin o zi pentru a asigura dezinfecţia şi pregătirea claselor în care au fost secţii de votare pentru reprimirea copiilor”, a precizat premierul.

Din păcate, nu este prima oară în care autoritățile nu se pun de acord înainte de a declara public anumite decizii sau intenții.

Prim-ministrul a mai spus că atunci când va fi stabilit exact numărul de zile în care cursurile se vor face doar online, printr-un ordin al ministrului Educaţiei, se va anunţa public.

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!