Legea Certificatului verde, foarte aproape de a fi adoptată! Documentul electronic la locul de muncă se dorește să fie impus până la finalul anului

Publicitate

Certificatul verde se vrea adoptat până la finalul anului! Liderii PSD, PNL și UDMR s-au înțeles cu privire la forma finală a documentului electronic Covid-19, care urmează a fi adoptat în cel mai scurt timp.

Liderii coaliției au discutat, miercuri, despre forma de adoptare, având în vedere că liberalii insistă pe dezbatere în Parlament. Pe de altă parte, premierul Nicolae Ciucă nu ar fi de acord cu asumarea răspunderii pe certificatul verde. Astăzi, de la ora 16.30, va mai fi din nou o ședință a coaliției pe această temă. Rămâne de văzut dacă proiectul de lege privind certificatul verde va fi asumat de Executiv sau va trece prin procedură  normală în Parlament.

Dacă va fi adoptat, angajații nevaccinați din România vor avea la dispoziție 5 opțiuni, arată un proiect de de lege. Este vorba despre vaccinarea cu o doză, vaccinarea cu schemă completă, trecerea prin boală, test antigen sau test PCR (angajații nevaccinați primesc gratuit 15 vouchere pentru a se testa).

În schimb, dacă un angajat nu prezintă certificatul la locul de muncă, contractul lui de muncă va fi suspendat imediat.

Dacă un angajator nu respectă obligația de a cere certificatul electronic sau nu le suspendă contractul angajaților care nu îl dețin vor fi sancționați cu amendă între 10.000 lei și 100.000 lei.

Sunt exceptate firmele private cu până la 10 angajați care nu prestează servicii ce presupun interacțiuni directe cu clienții și angajații care își desfășoară activitatea la domiciliu sau în regim de telemuncă.

 

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!