Legea care limitează 5 porci în gospodărie a stârnit controverse: “Marii fermieri n-o să ne vândă nouă un purcel, doi”

Publicitate

Legea porcului, potrivit căreia oamenii nu mai au voie să țină în gospodării mai mult de cinci porci, a stârnit controverse în rândul gospodarilor. Principala problemă este că dacă aceștia nu vor fi lăsați să-și crească animalele, vor trebuie să cumpere din piață carne adusă din străinătate.

Legea porcului își are proiectul întocmit la inițiativa UDMR şi susţinută atât de PNL, cât și de PSD și USR. Legea are mai multe prevederi printre care şi cea în care le interzice românilor să crească scroafe, scrie Bzi.ro.

Sunt născut-crescut în comua Frăsinet, de meserie operator-însămânțător. Și crescător de animale. Țăran! De la țară… Am o scroafă, chiar acum fată. A fătat deja șapte purcei. Până acum. Cu ea s-ar face opt. După noua lege, ce ar trebui să fac cu diferența de la cinci până la opt? Să-i omor, n-am cum. Să-i arunc, nu mă îndur. Să ne lase să creștem!

Că dacă ne interzice reproducția, n-o să mai avem de unde să creștem nu cinci, unul! Pentru că n-o să avem de unde să cumpărăm. Că marii fermieri n-o să ne vândă nouă un purcel, doi, lui tanti Leana sau lui Tanti Gherghina. Și-o să ne facă să ne lipsim de tot. Să mergem la supermarket, să cumpărăm din Spania, din Germania, din Olanda… Sunt proprietar, în curtea mea, să vină să-mi interzică! Să vină să mi-i numere! Deci, nu se poate! Să ne lase-n pace!, a spus un sătean, în momentul în care a fost întrebat despre noua lege și modul în care îl afectează, redă Bzi.ro.

Printre prevederile acestei legi se numără:

a) să nu hrănească porcinele cu resturi alimentare şi/sau cu alte subproduse de origine animală;

b) să deţină porcine în spaţii îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porcinele deţinute din alte exploataţii sau cu porci sălbatici;

c) să îngrijească porcinele astfel încât să nu existe posibilitatea de contact între porcinele din exploataţie şi orice carcasă sau parte de carcasă provenite de la porcii sălbatici – porci vânaţi sau morţi, carne şi subproduse rezultate de la acestea.

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!