Lavinia Betea: S-a spus absolut totul despre cuplul dictatorial! Ce cărți evidențiază cel mai bine viața foștilor conducători

23

Profesorul Lavinia Betea, unul dintre cei mai de seamă cercetători ai epocii comuniste din România, a vorbit despre ceea ce a însemnat cuplul dictatorial pentru literatura inspirată din acea perioadă, fiind una suficient de ofertată și existând numeroase persoane care i-au cunoscut personal pe cei doi conducători și care au acceptat să ofere detalii pentru scrierea unor cărți.

Lavinia Betea vorbește despre faptul că de-a lungul timpului s-a spus aproape totul despre Elena și Nicolae Ceaușescu, multe dintre informațiile care au circulat în spațiul public fiind, din păcate, unele false, iar acest lucru se datorează dorințelor unor persoane de a ieși în evidență, spune aceasta potrivit Dcnews.ro. 

Cercetătorul spune că a făcut eforturi pentru a aduna toate informațiile veridice, având de multe ori ocazia de a lucra pentru scrierile sale cu persoane care a făcut legături directe cu cuplul dictatorial, persoane pe care le numește “surse de rangul întâi”.

“Primul dintre aceştia a fost Ion Gheorge Maurer care se afla la o vârstă avansată, am scris o carte de interviu, a fost o primă carte despre regimul comunist. Apoi o sursă foarte bună a fost Alexandru Bârlădeanu. El a fost un om care i-a cunoscut la modul direct şi pe Gheorghiu-Dej, şi pe Ceauşescu, dar şi pe urmaşul post-ceauşist Ion Iliescu, fiind implicat în actul conducerii cu toate aceste trei personaje reprezentative ale istoriei noastre recente. A fost apoi Corneliu Mănescu, cu care de asemenea am scris o carte pe care din păcate nu am putut s-o termin pentru că a decedat, apoi a fost Ştefan Andrei – unul dintre miniştrii de Externe ai României foarte cunoscuţi, apoi generalul Constantin Olteanu, oameni care i-au cunoscut pe Ceauşeşti din locurile lor natale, oameni care au lucrat cu ei, traducătoarea de limbă engleză a Elenei Ceauşescu. Toţi aceşti martori cărora le-am luat interviuri se află în lungile liste ataşate în bibliografia acestei cărţi”, a declarat Lavinia Betea, potrivit Dcnews.ro.

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!