La un an de la anunțul că va intra pe finanțare europeană, Centrul de Recuperare și Refacere pentru Veterani de la Mănăstirea Dealu, pe ”lista neagră” a ministrului Ghinea

Publicitate

A trecut un an de la vestea că proiectul Centrului de Recuperare și Refacere pentru Veterani din România, o locație unică în partea aceasta de continent, dedicată celor care au luptat în teatrele de operațiuni din lume, urma să beneficieze de 50 milioane de euro finanțare europeană.

Numai că asta se întâmpla anul trecut, pe vremea ministrului Fondurilor Europene Marcel Boloș, care anunța, pe 22 iulie 2020, că centrul, ce ar urma să fie construit la Mănăstirea Dealu, lângă Târgoviște, a intrat pe axa de finanțare și că lucrările începeau în primăvara acestui an.

Numai că acest lucru nu s-a întâmplat, puterea s-a schimbat, Marcel Boloș nu mai este ministru, iar Centrul de Recuperare, Refacere și Reabilitare a Veteranilor și Veteranilor cu Dizabilități de la Mănăstirea Dealu a intrat în ”colimatorul” actualului ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea.

„După cum știți și dumneavoastră, noi ne-am ținut de promisiune, iar în 2020 am finalizat proiectul, cu Studiul de fezabilitate, cu absolut tot… Atunci ni s-a promis de Guvernul Orban că sunt deja alocate cele 50 de milioane de euro, fostul ministru al Fondurilor Europene, Marcel Boloș, ne băgase pe Axa PRR-ului, adică pe Axa Operațională, fiind și unicul centru de recuperare din tot sistemul național pentru veteran. Din păcate, ministrul Ghinea, și îmi asum ce spun și o spun foarte clar, își bate joc de militarii veterani. Domnul ministru Ghinea nu ne respectă absolut deloc, de aceea noi am solicitat primului ministru și președintelui României demisia ministrului Ghinea. Este inadmisibil, neavând un centru de recuperare pentru veterani, pentru militarii răniți, pentru văduve și pentru copii, ca dumnealui să taie din pix acest Centru. Din păcate, acum căutăm soluții, iar așa cum am spus și la București, soluția este de a merge la Bruxelles”, a declarat sâmbătă, la conferința de presă dedicată inaugurării Muzeului Veteranilor, președintele Asociației Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități din Teatrele de operații, sublocotenent în retragere Marius Apostol, potrivit Dambovita24.ro.

Vă reamintim că pentru ca acest centru să poată deveni realitate, și-au dat tot interesul primarii de la Târgoviște și Aninoasa.

Mai exact Primăria Municipiului Târgoviște a pus la dispoziție întreaga locație și este dispusă ca, în cadrul unui schimb cu Ministerul Apărării Naționale, să cedeze această locație, ”cu acest scop, al construirii unui Centru de Recuperare și Refacere, în contrapartidă cu terenul de la fosta unitate militară de la Gară, care este încă în acest moment în proprietatea Ministerului Apărării Naționale și apoi să poată să intervină financiar, solid, în această locație”, a declarat primarul de la Târgoviște, Cristian Stan, la aceeași conferință de presă și citat de aceeași sursă.

”Nici nu mai țin minte numărul conferințelor și întâlnirilor pe care le-am avut aici cu factorii de decizie de la nivel național, întotdeauna s-a plecat de aici cu promisiuni lăsate, dar care de fapt nu s-au concretizat. Să sperăm că de data asta lucrurile se vor fi și concretiza și vom ajunge la găsirea unei soluții optime pentru realizarea acestui vis, un vis care este pentru întreaga țară, nu este pentru Aninoasa, pentru Târgoviște și nici pentru județul Dâmbovița, este un proiecte naționa”, a declarat Vlăduț Niculae, primarul comunei Aninoasa, la aceeași conferință de presă.

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!