La Muzeul de Istorie din Târgoviște, Masă rotundă dedicată Revoluției din Decembrie 1989. Dezbateri, comentarii, lansare de carte

Publicitate

Astăzi, la Muzeul Județean de Istorie din Târgoviște, a avut loc Masa Rotundă cu titlul „Adevăruri juridice versus adevăruri istorice în Revoluția Română din Decembrie 1989”.

Organizat de Consiliul Județean Dâmbovița, prin Complexului Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște, Institutul Revoluției Române din Decembrie 1989 și Editura Cetatea de Scaun, evenimentul a atras un public numeros și interesat de discuțiile și dezbaterile pe tema Revoluției din 1989.

Invitații – nume de marcă în domeniul studiului evenimentelor din Decembrie 1989 – prof.univ.dr. Gheorghe Onișoru, director științific al IRRD 1989, CȘ III dr. Constantin Corneanu, cărora li s-au alăturat prof. Constantin Hlihor și istoricul dâmbovițean George Coandă.

Au fost exprimate opinii și studii, comentarii, s-a discutat pe larg pe teme istorice din acele momente fierbinți ale Revoluției. În public au fost prezenți reprezentanți ai IRRD, studenți și profesori de la Facultatea de Istorie a Universității Valahia, istorici locali, dâmbovițeni interesați de subiectul Revoluției. Tot în public l-am remarcat pe Ionuț Cojocaru, istoric, specializat în Istoria Turciei.

Tot în cadrul evenimentului a fost prezentat publicului Anuarul Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989 și a fost lansată vasta lucrare a istoricului Constantin Corneanu „Victorie însângerată. Decembrie 1989”, apărute la Editura Cetatea de Scaun.

Totodată, Asociația EuroTrainer a fost partener al evenimentului ce s-a desfășurat în cadrul proiectului Conservarea, restaurarea și valorificarea clădirii „Fosta școală de cavalerie” în vederea consolidării identității culturale a județului Dâmbovița, finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA.

Clădirea unității militare, inițial Fosta Școală de Ofițeri ”Ferdinand I”, a adăpostit până recent expoziţia permanentă intitulată „Metamorfozele unui loc al memoriei: de la cavalerismul Şcolii de Ofiţeri „Ferdinand I” la spaţiul profan al procesului şi execuţiei soţilor Ceauşescu şi la sfârşitului regimului totalitar din România”.

Este bine știut că Unitatea Mi

litară 01417 din Târgoviște a intrat în istoria Revoluției din Decembrie 1989 ca un moment de referință.

 

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!