Certificatul verde ar putea deveni obligatoriu la locul de muncă, în curând, în România! Șeful DSU dorește aprobarea legii prin care se va merge la locul de muncă doar pe baza unui astfel de document. Raed Arafat le cere senatorilor și deputaților să urgenteze propunerea legislativă, în condițiile în care inițiativa este în continuare blocată la comisiile din Parlament.
Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a adoptat vineri o hotărâre prin care propune ca angajații care lucrează în clădiri de birouri private să poată avea acces la locul de muncă doar pe baza certificatului verde. Propunerea presupune fie vaccinarea împotriva Covid, fie trecerea prin boală în ultimele 180 de zile, fie testarea.
“La instituțiile publice, la angajați doar prin lege putem impune anumite reguli și câte știu e un proiect de lege depus. Se va aranja acolo o anumită categorie de angajați care trebuie să aibă fie vaccin, fie test periodic. În clădirile publice, persoanele care vin în vizită, vizitatorii, cei care vor să intre, trebuie să prezinte certificatul verde unde intră și testatul. Adică vreau să să rezolv o problemă într-o instituție publică, nu vreau să mă vaccinez, nu sunt trecut prin boală, mă testez. Nu vreau nici să mă testez, nu intru. Ai soluția să prezinți testul înregistrat în aplicație, care este soluția normală, vorbim de certificatul verde. Dacă prezinți testul separat, cu cod QR, cu tot, poate că se ia în considerare, dar în mod normal trebuie să fie înregistrat în aplicație.
La privat, la peste 50 de persoane în clădire, se aplică aceleași reguli ca la instituțiile publice. Adică vizitatorii care vor să intre în clădirea de birouri care are sute de oameni intră dacă sunt vaccinați, trecuți prin boală sau testați în ultimele 48 de ore pe un test antigen, în ultimele 72 de ore cu un test PCR. Firmele de pază pot să facă verificările. Dacă refuză un cetățean să prezinte certificatul, nu intră. Dacă insistă, se cheamă ordinea publică, Poliția, Jandarmeria. Asta e regula.
Nu este normal, dar, din păcate, legal, nu poate fi impusă decât prin lege partea cealaltă pentru că este dreptul la muncă, pentru că dacă nu are certificat și nu vrea să îl facă, înseamnă că îl dai afară. Și atunci trebuie legiferat prin lege, nici prin OUG nu merge, decât partea aceea cu intrarea ca măsură de sănătate publică se poate intra. Asta a fost interpretarea juriștilor. La Parlament trebuie făcută și a fost depus proiectul. Este în regim de urgență și ar trebui să treacă repede”, a transmis Raed Araft, la un post de televiziune, în urmă cu două zile.
Pentru ca această măsură să fie valabilă în țara noastră este nevoie de o lege votată de parlament și promulgată de președintele Klaus Iohannis. Curtea Constituțională a României (CCR) a decis că la această măsură se poate ajunge doar prin lege, nu prin ordonanță de urgență sau hotărâre de guvern.
O asemenea măsură s-a luat deja în Franța, Italia sau Germania.