La ceas aniversar! Liceul de Arte „Bălașa Doamna” din Târgoviște, 66 de ani de tradiție în învățământul dâmbovițean

Publicitate

Liceul de Arte „Bălașa Doamna” din Târgoviște a îmbrăcat, în această săptămână, straie de sărbătoare. Joi, 23 noiembrie, într-o atmosferă de zile mari, unitatea de învățământ a celebrat 66 de ani de existență.

Sărbătoarea a fost marcată printr-o dublă manifestare artistică: Vernisajul expoziției „Picturalitatea cifrei și a literei”, cu lucrări realizate de elevi de la specializarea arte plastice, dar și un concert aniversar, susținut de elevi de la specializarea muzică, desfășurat în Amfiteatrul „George Enescu”.

„23 noiembrie 2023 a fost o zi de sărbătoare în cadrul Liceului de Arte ,,Bălașa Doamna” Târgoviște, la împlinirea a 66 de ani de existență.

Cu acest prilej aniversar, am vrut să împărtășim comunității târgoviștene câteva aspecte care definesc specificul nostru. Ne-am lăsat purtați de armoniile muzicii clasice, dar și de sonoritatea mult iubită a muzicii folclorice românești, într-un decor care demonstrează că muzica, artele plastice și arhitectura creează un tot unitar.

Mulțumiri și felicitări elevilor și profesorilor care au susținut acest moment artistic, dar și tuturor celor care au contribuit la ceea ce este Liceul de Arte ,,Bălașa Doamna” astăzi!”, au transmis conducerea Liceului de Arte „Doamna Bălașa”.
Despre Liceul de Arte „Bălașa Doamna” Târgoviște 
În anul 1957 se înființează în țară școli de muzică în majoritatea orașelor. Astfel, și la Târgoviște apare pe harta școlară Școala de Muzică, cu clasele I – VII în regim suplimentar de artă. Sediul școlii va fi în frumoasa vilă, în stil eclectic, donată învățământului încă din 1923 de un funcționar superior în Ministerul de Finanțe, Constantin Carabella. Înconjurată de o frumoasă grădină cu plante deosebite și rare, farmecul romantic al acestui loc se păstrează și astăzi. Vila face parte din patrimoniul arhitectural.
Între anii 1984-1989, instituția a fost afiliata Școlii nr. 6 (actuala „Tudor Vladimirescu”). Anul 1990 este momentul de pornire al unui lung șir de transformări: școala devine din nou o unitate de sine stătătoare, iar din 1995 are program integrat (cultură generală, muzică și arte plastice, clasele I – VIII). În 1997, școala de vine Liceul de Muzică și Arte Plastice.
În anul 2006, instituția primește numele de Liceul de Arte „Bălasa Doamna”. Venind în întâmpinarea dorințelor elevilor noștri, dar și din nevoia de adaptare la cerințele actuale ale societății, anul școlar 2008-2009 debutează cu înființarea unei clase de design vestimentar.
Legat de numele liceului dâmbovițean este și Concursul Național de Interpretare Instrumentală „W.A.Mozart”, care a debutat la Târgoviște în anul 1997. Această manifestare anuală și-a câștigat o solidă și meritată reputație în rândul concursurilor de specialitate.
Ultimii ani ai acestei instituții de învățământ ilustrează viața de azi a României: dinamică, în permanență schimbare și adaptare, concurențială. Puterea de reînnoire vine din dăruirea slujitorilor acestei școli și din forța frumosului moral și artistic pe care aceștia îl cultivă.
Ca recunoaștere a realizărilor sale, liceul este numit de către M.E.C.T, în iunie 2007, Școală Europeană.
Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!