Klaus Iohannis: Există o strategie de vaccinare anti COVID-19 ce va fi supusă aprobării CSAT

“Vaccinul anti-COVID a devenit, la ora actuală, speranţa noastră de a ne reîntoarce cât mai curând la o viaţă normală. La începutul pandemiei a existat foarte multă incertitudine, au fost foarte multe necunoscute care au transformat lupta cu virusul SARS-CoV-2 într-o veritabilă cursă pe care am dus-o împotriva unui adversar redutabil, însă acum, când vaccinurile s-au transformat într-o certitudine, începem să întrezărim, cu optimism, ieşirea din această criză medicală de proporţii. Până atunci, oricât de greu ne-ar fi, trebuie să avem răbdare, să respectăm cu responsabilitate măsurile de prevenţie aflate în vigoare, care încep să dea rezultate, pentru că evoluţia pandemiei la noi în ţară rămâne în continuare una deosebit de îngrijorătoare”, a transmis președintele României, Klaus Iohannis, luni după amiază.

Șeful statului a subliniat că strategia de vaccinare anti-COVID va fi aprobată într-o şedinţă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) pe care o va convoca în perioada următoare.

Declarațiile au fost susținute după ce preşedintele a avut o şedinţă cu ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, şi ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, pe tema campaniei de vaccinare anti-COVID-19, considerată o problemă de securitate naţională.

Potrivit lui Klaus Iohannis, la ora actuală există o Strategie de vaccinare anti-COVID, care ar urma să fie aprobată în zilele următoare, şi există și o structură clară înființată și anume Comitetul Naţional de Coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-COV-2.

”De asemenea, au fost stabilite toate mecanismele de aprovizionare, stocare şi implicare a resurselor umane de la diferite niveluri, precum şi planul de acţiune, cu etape clare”, a mai spus Iohannis.

Potrivit președintelui, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Apărării Naţionale şi Ministerul Afacerilor Interne au colaborat foarte bine pentru stabilirea responsabilităţilor şi a căilor de acţiune, pentru pregătirea corespunzătoare a procedurilor şi asigurarea disponibilităţii personalului medical pentru derularea procesului de vaccinare în condiţii de maximă siguranţă.

Conform strategiei, din grupurile prioritare pentru vaccinare împotriva SARS-CoV-2 fac parte: tot personalul din domeniul sănătăţii și cel din centre rezidenţiale şi medico-sociale, populaţia cu risc ridicat de evoluţie severă în cazul infecţiei şi personalul din domenii-cheie, esenţiale bunei funcţionări a societăţii – după cum a transmis luni seară președintele României.

Vaccinarea se va face etapizat, iar definirea etapelor de vaccinare şi iniţierea acestora vor fi stabilite în funcţie de aprobarea, producţia şi alocarea unuia sau mai multor vaccinuri către fiecare ţară, folosindu-se o procedură specifică în funcţie de vaccin.

Totodată, Klaus Iohannis a declarat că vaccinarea se va realiza la locul de muncă pentru personalul din domeniul sănătăţii şi prin centrele de vaccinare fixe şi mobile, echipe mobile, reţeaua de medicină de familie şi centre drive-through pentru celelalte categorii de populaţie.

Șeful statului a mai spus că toate informaţiile oficiale vor fi comunicate pe un site special, dedicat campaniei.

 

 

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!