Klaus Iohannis: “Alegerile parlamentare trebuie să aibă loc la termen”

Publicitate

Miercuri, 21 octombrie, ziua cu record absolut al cazurilor noi de COVID-19 în România, președintele Klaus Iohannis a susținut o conferință de presă îm cadrul căreia a subliniat că alegerile parlamentare vor avea loc la 6 decembrie și nu se pot amâna, deși ”unii politicieni propagă cu insistenţă ideea că cineva ţine cu orice preţ la organizarea alegerilor, în ciuda situaţiei epidemiologice actuale”.

”Mâine va fi ultima zi în care se mai pot depune candidaturile pentru alegerile parlamentare. Aceasta înseamnă că intrăm în linie dreaptă pentru scrutinul care va avea loc pe 6 decembrie, dată care a fost stabilită deja de câteva luni. (…) Alegerile parlamentare sunt esenţiale nu ca obiectiv în sine, ci pentru că reprezintă singura opţiune democratică validă, care să ne permită să avem un nou Legislativ reprezentativ şi legitimat prin votul cetăţenilor. Alegerile parlamentare nu trebuie amânate pentru ca un partid sau altul să se simtă mai bine pregătit şi cu mai multe şanse peste câteva luni. Alegerile trebuie să aibă loc la termen!”, a spus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

Susținând că pandemia nu se va încheia la o dată anume, șeful statului a precizat că „Mecanismele democratice ale funcţionării unui stat nu trebuie blocate. Un lucru este cert – mandatul parlamentarilor se termină pe 20 decembrie. După această dată, dacă nu ar avea loc alegeri, parlamentarii nu mai pot vota decât legi simple, nu şi legi organice, care sunt extrem de importante. Vă daţi seama că ar fi catastrofal pentru România, într-o perioadă care se anunţă a fi foarte grea, să nu avem un Parlament functional”, a mai spus Klaus Iohannis.

Pe de altă parte, preşedintele a ţinut să precizeze că, având ”experiența” alegerilor locale, acum la parlamentare, ”procesul de votare nu presupune probleme majore, în schimb, campania electorală care îl precede implică o atenţie sporită, multă prudenţă şi necesitatea respectării stricte a tuturor regulilor de desfăşurare. Au fost stabilite deja o serie de reglementări mai stricte pentru campania electorală, gândite tocmai pentru a limita semnificativ expunerea participanţilor riscului contaminării”, a afirmat Iohannis.

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!