Județul Dâmbovița, câștigător într-o nouă sentință în lupta juridică cu Prahova, pentru platoul Munților Bucegi. Decizia instanței nu este una definitivă

Publicitate

Platoul Munților Bucegi a născut dispute aprinse în ultimii 20 de ani între județele Dâmbovița și Prahova. Cum nu există o limită clară  în acea zonă, ambele județe și-au atribut, în paralel, monumentele naturii (Sfinxul și Babele) de pe platou,  în ultima perioadă. Mai mult de atât, între cele două județe a apărut și un proces în instanță pe această temă, în urmă cu aproape două decenii.

În această săptămână, o decizie judecătorească (nedefinitivă) a oferit o direcție precisă platoului Bucegi: acesta se află pe raza județului Dâmbovița. Astfel, atât Sfinxul, cât și Babele se găsesc în județul Dâmbovița și nu în Prahova, cum susține conducerea județului vecin.

Despre acest aspect extrem de sensibil a transmis un mesaj clar și Corneliu Ștefan, președintele Consiliului Județean Dâmbovița.

“Mă bucur să le transmit dâmbovițenilor că joi, 25 noiembrie, Consiliul Județean Dâmbovița a avut câștig de cauză în procesul cu județul Prahova, vecinii noștri susținând că atât Sfinxul, cât și Babele se află pe teritoriul lor.

Deși sentința de joi nu este definitivă, toate instanțele, altele decât cele din Prahova, au spus că cele două monumente sunt ale județului nostru, iar eu mă voi asigura că Sfinxul și Babele vor rămâne pe teritoriului județului nostru”, a transmis șeful județului Dâmbovița.

Tot prin intermediul rețelei de socializare Facebook, Corneliu Ștefan a transmis și un mesaj cu privire la Ziua Sfinxului, care este sărbătorită în fiecare an, la data de 28 noiembrie.

“Astăzi este ziua Sfinxului din Bucegi! Înconjurat de mistere și legende, Sfinxul din Bucegi este unul dintre cele mai frumoase monumente naturale din țara noastră.

Sunt povești care ne spun că este Axa Lumii sau că dacii, simțind chemarea acestuia, deveneau nemuritori.

În fiecare an, pe 28 noiembrie, sute de oameni urcă muntele și se strâng în jurul Sfinxului pentru că, astăzi, razele Soarelui care îl îmbrățișează formează o piramidă magică, unii spunând vindecătoare.

Mit, legendă sau povești din Antichitate, Sfinxul a fost martorul tăcut al istoriei acestui petic de țară, a județului Dâmbovița.

Și este datoria noastră să-l protejăm, așa cum și el a făcut-o de-a lungul mileniilor”.

 

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!