Judecătorul Cristi Danileț a fost exclus din magistratură din cauza a două postări pe TikTok. Reacția dură a scriitorului Mircea Cărtărescu

Publicitate

Judecătorul Cristi Danileț, considerat unul dintre magistrații reformiști, care activa la Tribunalul Cluj a fost exclus din magistratură din cauza a două postări pe TikTok. Acesta a fost acuzat de Inspecţia Judiciară de abateri disciplinare în legătură cu postările din mediul online. O altă acuzaţie se referă la un text publicat într-o carte despre asaltul politicului asupra justiţiei în timpul guvernării PSD.

Cu majoritate, În baza art.100 lit.e) din Legea nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, aplică domnului Danileţ Cristi Vasilică – judecător în cadrul Tribunalului Cluj, sancţiunea disciplinară constând în „excluderea din magistratură” pentru săvârşirea abaterii disciplinare prevăzute de art.99 lit. a) din acelaşi act normativ.

Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare la Completul de 5 judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Cu opinie separată în sensul admiterii cererii de repunere pe rol a cauzei formulate de pârâtul Danileţ Cristi Vasilică – judecător în cadrul Tribunalului Cluj. Cu opinie separată în sensul admiterii excepţiei nulităţii absolute a acţiunii disciplinare motivate de depăşirea termenului de efectuare a verificărilor prealabile şi de încălcarea repartizării aleatorii”, se arată în Hotărârea CSM, potrivit sursei citate.

În replică, judecătorul a postat pe pagina sa de Facebook un mesaj în care spune că nu înțelege de ce s-a luat această decizie, în condițiile în care cele două filmulețe de pe TikTok nu surprindeau imagini care ar fi afectat în vreun fel profesia. Drept urmare, acesta a anunțat contestarea deciziei:

“Abaterea reținută este „conduita prin care se aduce atingere imaginii justiției”. Soluția s-a luat cu majoritate de voturi, căci unii membri CSM au găsit că sunt reale neregulile invocate de mine referitoare la modul în care s-a realizat cercetarea de către Inspecția Judiciară.

Evident, voi formula recurs la ICCJ și sunt sigur că se va remedia această soluție. Îmi voi continua îndeplinirea atribuțiilor până se ia decizia finală”, a anunțat Cristi Danileț, pe pagina sa de Facebook.

Scriitorul Mircea Cărtărescu a avut, de asemenea, un cuvânt important de spus în legătură cu această situație, considerând că judecătorul Cristi Danileț este un om care-și exercită meseria la un nivel perfecționist.

Excluderea lui Cristi Danileț din magistratură este una dintre cele mai mari mizerii din ultimii ani. Pentru foarte mulți dintre noi, justiția cinstită, inteligentă, nesubordonată politic era simbolizată de neobositul judecător, foarte implicat în explicarea publică a mecanismelor juridice. Sunt cu totul alături de el și sper ca tocmai justiția, care l-a lovit acum pe nedrept, să-l și reabiliteze”, a scris Mircea Cărtărescu pe Facebook.

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!