Întoarcerea la trimestre, criticată dur! “Din 180 de zile de școală, 100 de zile ar conține evaluări”

Publicitate

Discuții extrem de aprinse în mediul online după ce ministrul Educației a anunțat, în această săptămână, că se are în vedere o modificare a structurii chiar din noul an școlar.

Comunitatea “Părinții cer schimbare” a lansat o petiție online îndreptată împotriva schimbărilor pe care le-a propus ministrul Educației pentru structura anului școlar, respectiv varianta cu trimestre, în loc de semestre, ca acum. De altfel, nu doar părinții sunt împotriva acestei restructurări, ci și elevii, care și-au manifestat dorințele prin intermediul asociațiilor de elevi.

Astfel, Comunitatea “Părinții cer schimbare” a lansat online petiția “Nu vrem 100 de note pe an”, în care arată că “din 180 de zile de școală, 100 de zile ar conține evaluări, în condițiile ideale în care nu am avea mai multe evaluări într-o singură zi, așa cum cer normele de igienă a învățării și de sănătate”, scrie adevărul.ro.

“Varianta de lucru adusă ieri în spațiul public, referitoare la noua structură a anului școlar, propune întoarcerea la trei trimestre și stabilește un număr de 180 de zile de școală în total. Un calcul simplu arată că adăugarea unui trimestru în plus ar însemna în jur de 30 de note suplimentare la gimnaziu, și mai multe teze, în funcție de anul de studiu și de numărul de opționale. Astfel, am ajuns la un total de aproximativ 100 de note necesare încheierii situației școlare”, spun părinții în petiția lansată în mediul online.

De asemenea, aceștia susțin faptul că elevii trebuie să meargă la școală pentru a dobândi anumite competențe și cunoștințe, nu pentru a fi evaluați aproape pe tot parcursul anului, făcând din școală un mediu stresant, care îi formează pentru a se încadra, mai degrabă, în anumite tipare. Același lucru este susținut inclusiv de cadrele didactice, care sunt conștiente de faptul că elevii nu pot rezista foarte mult sub presiunea evaluărilor, iar materia nu trebuie învățată pentru a se bifa o anumită programă.

“Domnule ministru, ați reușit. Ne certam pe vacanțe, pe trimestre, pe numărul de ore, iar în toată cearta asta nu mai contează cine ține orele, cum o face și pe ce perioadă (da, da, insist cu treaba aia putredă cu postul pe viață). 3 serii de teze, 3 de evaluări și de medii, căci singurul lucru pe care îl pot face decidenții în țara asta este să prelungească sau să scurteze anul școlar.

Da, da, și oamenii noi din politică au venit cu această senzațională idee că trebuie, dom’le, vreo 10 zile de școală în plus, poate chiar 15. Putem să scoatem toate vacanțele, putem face școală și vara, și în weekend, și în somn, rezultatul va fi același, tot atâția copii nu vor înțelege ce citesc.

De unde ideea asta că mai mult înseamnă mai bine? Păi credeți că motivul pentru care acei copii nu înțeleg ce citesc este că nu au mai avut încă o săptămână de școala sau că nu au fost evaluați suficient? Acolo, te pomenești că 3 evaluări, 3 rânduri de teze, 3 rânduri de medii le lipseau elevilor rămași în urmă și lăsați în urmă de unii dintre profesorii lor”, a scris un cadrul didactic pe Facebook, potrivit adevărul.ro.

Același cadru didactic vorbește despre acordarea notelor pe bază de simpatii, chiar și acum, în secolul 21. Ba mai mult, de multe ori elevii sunt ascultați pentru a li se arăta că nu știu, pentru a-i face, parcă, să-și piardă încrederea în ei.

“Problema nu este cât de scurt sau lung e anul școlar, problema e, și am mai spus-o, cu lucrurile mici care nu pot fi reglementate de lege, cu faptul că în școala noastră încă se dau note după simpatii și antipatii sau în funcție de mercur retrograd, asta în lipsa unor standarde de evaluare și a unor module de dezvoltare personală.

Iar lupta și mai mare se dă cu mentalitățile profesorilor, cu frustrările lor, cu prejudecățile lor, cu mecanismele lor de apărare la tot ceea ce înseamnă schimbare. Cea mai mare luptă cu astea se dă. Abia când vom fi câștigat lupta asta, abia atunci o să ne putem pune problema minoră a numărului de zile de școală. Când începeți lupta asta, domnule ministru?

Încheiați circul ăsta nejustificat cu trimestrele! Putem avea și vacanțe scurte și dese (așa cum spun specialiștii că e bine), și semestre!”, a scris un profesor pe rețelele de socializare, potrivit sursei citate.

 

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!