INTERVIU | George Preda, unul dintre foştii atleți de aur ai Târgoviştei. “Nu mi-a plăcut niciodată să pierd”

Publicitate

Ionuț Parghel
George Preda (26 ani) a fost unul unul dintre cele mai bune produse pe care le-a oferit atletismul dâmbovițean în ultimii ani. Retras din activitatea competițională în urmă cu zece luni, fostul sportiv de la CS Târgoviște a vorbit pe larg pentru dbonline.ro despre cum a decurs cariera sa, care au fost cele mai mari satisfacții pe care le-a trăit ca atlet, despre mentorii săi, dar și despre problemele pe care le întâmpină  atletismul dâmbovițean în această perioadă. Preda a obținut în carieră 23 de titluri naționale la toate categoriile de vârstă, a cucerit trei medalii de argint și una de bronz la Campionatele Balcanice.

Rep: George a trecut aproape un an de când ai spus pas atletismului. Cum este să stai departe de o activitate care îți vă rămâne mereu în suflet?

– Atletismul mi-a rămas în suflet și îmi e dor de viața de sportiv, de cantonamente, de concursuri sau de emoțiile inerente dinaintea unei competiții. E foarte greu.

Rep: Retragerea ta a fost una neașteptată, ce s-a întâmplat atunci?

– Sunt multe de spus în această privință. Aveam în cap de mai mult timp să mă retrag, apoi a apărut o accidentare și imediat am fost concediat din postul de antrenor. Pot să spun că am primit un vânt din partea unor persoane.

“Fiecare victorie reprezintă o aminirire frumoasă pentru mine

– Rep: Când ți-ai descoperit pasiunea pentru atletism?

– De atletism m-am apucat din curiozitate. Pentru asta țin să mulțumesc primului meu antrenor Gheorghe Mușat, care a insistat să fac acest sport. Cu timpul am ajuns să iubesc atletismul. Mereu mi-a plăcut competiția, iar când am început să simt gustul victoriilor nu am putut să mai dau înapoi.

Rep: Există mulți oameni care ți-au ghidat pașii în atletism?

– Sunt mai multe persoane. Așa cum am spus și mai sus primul om fost domnul Mușat, apoi a urmat domnul Nicolae Guțoiu, antrenorul de care am avut cele mai bune rezultate. A mai fost și doamna Desdemona Banu-Ionescu, care m-a sprijinit de fiecare dată când am avut nevoie. De asemenea, toți colegii mei cu care m-am înțeles foarte bine. Aici, în primul rând ar fi bunul meu prieten Ionuț David. Concurența cu el m-a ajutat să devin cel mai bun.

Rep: Care au fost cele mai bune rezultate din cariera ta?

– E destul de greu să mă decid, dar pot să spun trei rezultate esențiale pentru mine: titlul de campion național la seniori în proba de 1 500 metri, recordul național la juniori obținut în proba de 1 500 în sală și participarea la Campionatul Mondial de juniori din Canada.

Rep: Care sunt cele mai frumoase momente din cariera ta?

– Fiecare victorie este o amintire frumoasă pentru mine. Îmi amintesc cu drag de primul titlu de campion național obținut la seniori. Pe atunci, eram junior. Un copil de nici 18 ani, iar pe atunci nu mă cunoștea multă lume. Am luat startul în acel concurs și i-am bătut pe seniori cu un reultat senzațional pentru vârsta mea. În acele momente nu-mi venea să cred că eu sunt cel care a reușit acel timp și mă întrebam dacă nu a fost altcineva care a terminat înaintea mea.

Rep: Cele mai urâte amintiri?

– În 2011 la Campionatul European de tineret am fost primul care nu s-a calificat în finală. Sau cum se spune, primul sub linie. Am fost foarte dezamăgit și consider că altfel ar fi decurs cariera mea dacă prindeam acea finală. Încă una ar fi prin 2009, când nu am reușit să-mi îndeplinesc baremul în proba de 1 500 metri pentru Campionatul European de juniori. La o săptămână după aceast concurs am reușit să scot un un timp de primii șase juniori din Europa.

“La Târgoviște nu există o pistă decentă, vestiarele sunt sub orice critică

Rep: Care a fost cel mai greu moment din carieră?

– În 2007 până să ajung la Târgoviște am vrut să mă las de atletism. Intrasem la liceu și îmi era foarte greu să fac față și la școală și la antrenamente.

Rep: Ce te motiva cel mai mult în timpul concursurilor?   

– Tot timpul mi-am dorit să câștig fiecare cursă indiferent de adversarii cu care concuram. Pur și simplu nu-mi plăcea să pierd.

Rep: Ce părere ai despre starea atletismului dâmbovițean de acum?

– Acesta are probleme. La Târgoviște nu o există o pistă decentă, vestiarele sunt sub orice critică. De refacere și vitaminizare nici vorbă. Dar, și în condițiile astea, rezultatele atleților sunt bune.

Rep: Crezi că pot fi îmbunătățite condițiile de antrenament și de pregătire ale atleților dâmbovițeni?

– Cu siguranță pot fi îmbunătățite dacă se vrea. Să se ajungă la un astfel de lucru cineva trebuie să se implice mai mult în acest sport. Să facă investiții, să atragă sponsori. Mai multe nu spun, dar cu siguranță se poate.

Rep: După ce te-ai retras ca sportiv ai stat o scurtă perioadă și antrenor, crezi că ți se potrivește această meserie?

– Cred că în 12 ani de atletism am dobândit suficiente cunoștințe pentru a antrena. Consider că atâta timp cât depui suflet în ceea ce faci nu se poate să nu iasă bine.

Rep: Vei mai reveni vreodată în atletism? Si dacă va fi în ce postură?

– Mi-aș dori să revin. Poate nu în perioada următoare, dar sigur peste câțiva ani. Dacă o să am ocazia nu o să refuz niciodată postura de antrenor.

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!