Ziua Mondială a Teatrului a fost sărbătorită la Titu, semn că locuitorii orașului prețuiesc artiștii și cultura, care, din păcate în aceste vremuri, pierd din ce în ce mai mult teren.
Astfel, astăzi, 28 martie 2022, Biblioteca Orășenească Titu în parteneriat cu Școala Gimnazială „Pictor Nicolae Grigorescu”, au pus în scenă piesa de teatru ”Justiție” de Ion Luca Caragiale.
Protagoniști au fost eleviii clasei a III-a B: Nițu Carla, Găgeanu David și Dumitru Angelo Eduard, unde aceștia au lecturat și jucat în același timp piesa, sub forma inedită de teatru lectură.
Eleviii au fost coordonați de profesoarele Nicoleta Marin – bibliotecar și Nicoleta Liliana Grigorescu –profesor documentarist.
Vă reamintim că, începând din 1961, ziua de 27 martie a devenit Ziua Mondială a Teatrului, fiind instituită de Institutul Internațional de Teatru (ITI).
Din 1962, acesta devine un eveniment anual organizat de centrele ITI şi comunitatea internațională de teatru.
În România, istoria teatrului începe în primăvara anului 1798, când un grup de actori primea autorizație din partea domnitorului Hangerli-Vodă să înființeze o trupă de teatru.
Primul teatru public din București a fost „Teatrul de la Cișmeaua Roșie”, înființat în 1816, prin contribuția domniței Ralu, fiica domnului Ioan Gheorghe Caradja. Aici au avut loc o serie de reprezentații până la incendiul din 1825, când clădirea a fost mistuită de flăcări.
Ziua Mondială a Teatrului este sărbătorită de către artiști și public, de comunitatea teatrală internațională și de centrele naționale ale celor o sută de țări membre ale Institutului Național de Teatru, în fiecare an, cu scopul de a afirma forța de comunicare a artei scenice ca modalitate de expresie a umanității, dincolo de toate frontierele geografice, lingvistice, religioase, politice sau culturale.