Îndrăgitul actor Ion Dichiseanu a murit. Acesta se confrunta cu probleme grave de sănătate

Publicitate

Doliu în lumea actorilor din România. Astăzi s-a stins din viață marele Ion Dichiseanu (87 ani). Actorul era internat la Spitalul Floreasca de mai bine de trei luni, fiind infectat cu o bacterie periculoasă. În ultimele zile începuse să dea semne de îmbunătățire a stării de sănătate, iar familia spera că se va putea întoarce acasă în curând.

Ion Dichiseanu s-a născut pe 20 octombrie 1933 al Adjud. Acesta a absolvit Instituttul de Artă Teatrală și Cinematografică, Facultatea de Teatru din București în anul 1959.

Este cunoscut datorită îndelungatei sale cariere artistice de pe scena Teatrului Nottara, precum și pentru numeroaselor roluri care l-au consacrat în lumea cinematografiei, dar și pentru rolurile de la teatrul de televiziune și teatrul radiofonic. Cariera actorului se întinde pe parcursul a numai puțin de șase decenii.

A debutat pe marile ecrane în 1961, în lungmetrajul „Darclée”, regizat de Mihai Iacob, film inclus în competiţia oficială a Festivalului de la Cannes din acel an.

În 1979, Ion Dichiseanu a fost distins cu premiul Asociaţiei Cineaştilor din România pentru rolul din lungmetrajul „Clipa”, în regia lui Gheorghe Vitanidis, iar în 2002 a fost decorat cu Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler, „pentru prestigioasa carieră artistică şi talentul deosebit prin care a dat viaţă personajelor interpretate în filme, dar şi pe scenă, cu prilejul celebrării unui veac de film românesc”.

Dichiseanu este cunoscut publicului din România pentru roluri din filme precum „Tunelul” (regia Francisc Munteanu, 1979), „Bătălie pentru Roma” (regia Robert Siodmak, 1968), „Trandafirul galben” (regia Doru Năstase, 1981), dar mai ales pentru personajul Pierre Vaillant din serialul de un succes incontestabil „Toate pânzele sus”, regizat de Mircea Mureşan în 1976.

Filmografia lui cuprinde titluri precum „Titanc Vals” (regia Paul Călinescu, 1965), „Revanşa” (regia Sergiu Nicolaescu, 1978), „Pentru patrie” (regia Sergiu Nicolaescu, 1978) şi „Pistruiatul” (regia Francisc Munteanu, 1986). La sfârşitul anilor ’80, Dichiseanu a colaborat şi cu Ion Popescu-Gopo pentru lungmetrajul „Maria şi Mirabela în Tranzistoria”.

Cel mai recent, Ion Dichiseanu a filmat cu regizorul Radu Jude, având o scurtă apariţie în „Babardeală cu bucluc sau porno balamuc”, film premiat cu Ursul de Aur la Berlinala 2021.

 

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!