Începutul anului școlar va fi cu probleme la Pucioasa. Primarul orașului, mesaj dur pentru ministrul Educației și Cercetării: “Ajunge bătaia de joc”

Publicitate

Cu o săptămână înainte de începerea noului an școlar, elevii, părinții și profesorii nu știu cum se vor începe cursurile. Ministerul Educației și Cercetării, prin Inspectoratele Școlare, nu au reușit să răspundă la o simplă: cum începe școala?

Mai mult de atât, numeroase primării din țară, invocă lipsa banilor pentru asigurarea resurselor financiare, atât pentru respectarea măsurilor sanitare (dezinfectanți, măști de protecție, separatoare din plastic, etc), cât și pentru susținerea orelor online atât în varianta hibrid, cât și în cazul în care școala se va închide la mai mult de trei cazuri COVID-19.

În Dâmbovița, unul dintre orașele care întâmpină astfel de probleme este Pucioasa. Într-o postare pe Facebook, primarul urbei, Constantin Ana, a susținut că instituția pe care o conduce în acest moment nu-și permite să achite toate cele necesare pentru debutul în noul an școlar. Acesta a susținut că fără sprijin din partea Guvernului, toate acestea sunt imposibile, iar costurile pentru orașul Pucioasa s-ar ridica undeva la 10 000 de lei pe zi, deoarece școlile din oraș găzduiesc aproximativ 2 500 de elevi și profesori.

Astfel, într-un mesaj pe Facebook, edilul Pucioasei o atacă, dar în același timp o trage la răspundere de Monica Anisie, ministrul Educației și Cercetării, în acest sens.

“Doamna Ministru, permiteți să “raportez”:

Nu doamnă, nu suntem pregătiți! Vă mint oamenii, probabil de teamă! Sau poate nu ascultați decât ceea ce vreți să auziți! La 6 luni de la apariția pandemiei în România, Ministerul Educației, la unison cu întreg guvernul României este luat prin surprindere de începutul de an școlar.

Doar pentru faptul că la câteva luni (bune) de la momentul în care trebuiau să reglementeze activitatea școlilor au dat un ordin (Ordinul 5478/31.08.2020, publicat în MO 804 din 01.09.2020), ei cred că și-au făcut treaba. Cum?! Spălându-se pe mâini! Au gândit, au aprofundat și au decis: Școlile și Primăriile au întreaga responsabilitate!

Așa că în câteva zile școlile trebuie să organizeze fluxurile, circuitele, să asigure distanțarea, să asigure materiale și stocurile necesare, să programeze tot ceea ce ministerul nu a fost în stare să facă! Tot în câteva zile primăriile trebuie să scoată din joben un număr dublu de microbuze școlare, plus măști și dezinfectant și multe altele. Păi nu se poate, doamna ministru!

5000 de măști pe zi (avem aproximativ 2 500 de elevi și profesori în oraș), plus restul materialelor înseamnă un cost de 10 000 lei pe zi!

Ne-ați nenorocit o dată orașul prin transformarea Spitalului în spital suport COVID fără să ne alocați niciun ban.

Imposibil! 220 000 lei pe lună este o sumă pe care nu avem de unde să o suportăm. Ajunge bătaia de joc!

Îi rog pe colegii mei primari să se trezească și să ia atitudine! Nu vă mai bateți joc de noi! Nu vă mai bateți joc de școli! Nu vă mai bateți joc de copii! De 6 luni așteaptă reînceperea școlii și se pare că o fac în zadar! Trebuie să punem punct acestui circ ieftin!

PS: Pe data de 10 septembrie trebuie să plătim indemnizațiile persoanelor cu handicap, respectiv salariile însoțitorilor, alte sume de are nu dispunem. O să redirecționez apelurile primite de la cetățeni către toți PNL-iștii de frunte pe care îi cunosc! Să vadă, să simtă…”, a transmis primarul Constantin Ana.

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!