Începe vaccinarea copiilor cu vârste între 5 și 11 ani, împotriva Covid. Toți părinții trebuie să știe acest lucru

Publicitate

E oficial! Miercuri, 26 ianuarie, se începe vaccinarea anti-Covid a copiilor cu vârste între 5 și 11 ani. Începând de joi, 13 ianuarie, părinții care doresc să-și imunizeze copiii pot face programări într-unul dintre cele peste 219 de centre de vaccinare, care pot fi fi regăsite în platforma de denumirea P_Ped.

Copiii cu vârste între 5 și 11 ani vor putea fi imunizați împotriva Covid cu serul Comirnaty-Pfizer/BioNTech . Vaccinarea se poate realiza și fără programare, prin prezentare directă în cabinetele centrelor de vaccinare dedicate copiilor sau în cabinetele medicilor de familie care au solicitat dooze pediatrice, pe tot parcursul programului de lucru. Totodată, Registrul Electronic Național al Vaccinărilor (RENV) este optimizat și permite procesarea datelor pentru această categorie eligibilă de vaccinare.

Important de reținut:

-Sunt obligatorii acordarea consimțământului informat de către părinți sau de către reprezentantul legal al minorului și efectuarea triajului medical prin completarea chestionarului de triaj dedicat copiilor; modelele sunt disponibile și pe platforma națională de vaccinare, aici: https://vaccinare-covid.gov.ro/formulare-si-chestionare/
-Schema de vaccinare a copiilor cu vaccinul Comirnaty este de 10 micrograme/doză (10 μg), la interval de 21 de zile; administrarea fiecărei doze se efectuează intramuscular, similar celorlalte grupe de vârstă eligibile;
-Dacă se inițiază vaccinarea la copiii care împlinesc 12 ani între administrarea celor două doze, aceștia continuă schema de vaccinare cu doza pediatrică de 10 μg.

Vaccinul Comirnaty produs de compania farmaceutică Pfizer/ BioNTech este deja aprobat pentru administrarea la populația de peste 12 ani.

Astfel, în urma finalizării evaluării datelor științifice a rezultat că raportul beneficiu/risc este pozitiv, mai ales la copiii care au comorbidități și care prezintă un risc crescut de a dezvolta forme severe ale infecției cu SARS-CoV-2.

Reglementările menționate se bazează pe studiile de siguranță și recomandările care arată că răspunsul imun rămâne maximal pentru beneficiari în cazul administrării vaccinului Comirnaty. Studiul realizat la copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani a arătat că răspunsul imun la Comirnaty administrat la o doză mai mică (10 μg) a fost comparabil cu cel observat la doza mai mare (30 μg) administrată celor peste 16 ani (măsurat prin nivelul de anticorpi împotriva SARS-CoV-2).

Vaccinarea rămâne soluția sigură și eficientă pentru învingerea pandemiei COVID-19, iar vaccinurile utilizate în România sunt autorizate de EMA, cel mai important for decizional, care reunește experți la nivel european.
– Vaccinarea, împreună cu măsurile de protecție non-farmaceutice, sunt principalele căi de a limita efectele pandemiei;
– Vaccinarea poate preveni apariția unor noi variante ale virusului SARS-CoV-2;
– Vaccinarea reduce semnificativ riscul de boală severă și limitează răspândirea virusului;
– Vaccinarea reduce considerabil riscul de spitalizare;
– Vaccinarea reduce considerabil riscul de deces.

 

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!