Încep simulările la Bacalaureat: Astăzi, peste 3 300 de elevi din Dâmbovița sunt așteptați să susțină prima probă a examenului național, la limba și literatura română

Publicitate

Elevii din ultimul an de liceu susțin astăzi, 22 martie, prima simulare a examenului național de Bacalaureat, la limba și literatura română. Potrivit informațiilor oferite de Inspectoratul Școlar Județean în Dâmbovița sunt așteptați peste 3 300 de elevi care să susțină simularea.

Marți, 23 martie, examenul de simulare va continua cu proba obligatorie a profilului – Matematică sau Istorie- proba E.c).  Ultima probă scrisă, cea la alegere a profilului și a specializării (E.d) este programată miercuri, 24 martie. Probele încep la ora 09.00. Accesul elevilor în săli este permis până la ora 08.30.

Elevii vor fi așezați câte unul în bancă, în ordinea alfabetică, la nivelul aceleiași clase, pentru a se evita interacțiunea elevilor din clase diferite. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de trei ore. Toate sălile de clasă în care se va susține simularea examenului național de Bacalaureat au în dotare camere funcționale de supraveghere video și audio. Pentru rezolvarea subiectelor, elevii vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor și a desenelor vor utilize numai creion negru.

În acord cu prevederile legale în vigoare, comisiile din unitățile de învățământ în care se desfășoară simulările naționale au obligația de a asigura în sălile de clasă toate măsurile igenico-sanitare, de prevenire și protecție, pentru evitarea îmbolnăvirii cu COVID-19, conform prevederilor ordinului Comun, nr. 335/93 al  Ministerului Educației și al Ministerului Sănătății, cu modificările și completările ulterioare.

“Nu există pericol, pentru copii! În școli există un mediu sigur pentru ca aceștia să participe la simulare (…) să vină cu încredere, pentru că rezultatele nu se trec în catalog, decât dacă solicită părintele asta în scris, însă aceste simulări au un rol foarte important, atât pentru familiarizarea elevilor cu rigorile unui examen național, dar și pentru optimizarea rezultatelor. Vom vedea, în mod real, unde ne aflăm în acest moment și ce putem recupera, până la vară. Nu este timp foarte mult, dar profităm la maxim de acest moment, în care putem merge fizic la școală, pentru a reduce pe cât putem decalajele și pierderile înregistrate până acum”, transmitea săptămâna trecută Cătălina Homeghiu, inspectorul școlar general al ISJ Dâmbovița.

Ministerul Educației a decis amânarea acestor probe în localitățile în care incidența cumulată în ultimele 14 zile a depășit nivelul de 6 la mia de locuitori. În acest caz, elevii vor putea susține simulări ale examenelor naționale, cu prezență fizică, după încetarea măsurilor de carantinare, conform unui calendar aprobat de inspectoratele școlare, dar nu mai târziu de 15 mai 2021. În această situație, subiectele vor fi elaborate la nivelul inspectoratelor școlare.

Cu toate acestea, potrivit unui comunicat IȘJ Dâmbovița, elevii din trei clase terminale nu vor susține simulările. Este vorba despre o clasă la Colegiul Național “Constantin Carabella” Târgoviște (30 elevi) și două clase la Liceul Tehnologic “Dr. C Angelescu” Găești (53 elevi).

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!