Încă un incendiu puternic în Dâmbovița

Publicitate

La o zi după incendiul din pădurea de pin de la Pietroșița, pompierii dâmbovițeni au intervenit la un nou eveniment. Un incendiu de vegetaţie uscată s-a extins, sâmbătă, pe o suprafaţă de 10 hectare în zona Aninoasa, perimetrul Dealul cu Tei.

Din fericire, flăcările nu amenințau locuințe și nicio persoană nu a fost rănită.

Vremea deosebit de caldă din ultima perioadă a fost un prilej pentru multe persoane din țară să curețe terenurile agricole prin această metodă periculoasă a incendierii, care este posibilă numai în condiții stricte de supraveghere și cu obținerea de autorizații.

Însă faptul că oamenii nu țin cont de aceste reguli a generat peste 1300 de incendii la nivel național în perioada 1-5 martie, pompierii intervenind la… foc automat.

Aceste incendii de vegetaţie pot pune în pericol viaţa, bunurile materiale şi mediul şi pot afecta traficul rutier/feroviar, situaţii care pot genera adevărate tragedii.

De la începutul lunii şi până în prezent, echipajele de pompieri dâmbovițeni au fost solicitate și au intervenit la peste 200 de incendii de vegetație. Într-o situație, flăcările provenite de la un foc deschis făcut pentru arderea unor resturi vegetale şi a vegetaţiei uscate s-au extins cu repeziciune (din cauza vântului puternic) la două gospodării din satul Mavrodin (oraş Răcari), unde au distrus acoperișul unei locuințe, 3 anexe şi bunurile depozitate în acestea.

Pompierii din Dâmbovița atenționează că aceste incendii de vegetaţie reprezintă un pericol pentru viaţă, bunuri şi mediu, fiind o ameninţare pentru siguranța cetățenilor şi a gospodăriilor acestora, afectând de multe ori și traficul rutier, prin reducerea vizibilităţii din cauza fumului care inundă căile rutiere, situaţii care pot genera adevărate tragedii.

Totodată, pentru stingerea acestora se consumă o cantitate mare de carburanţi, necesitând implicarea unui număr mare de resurse umane şi materiale.

Arderea vegetaţiei uscate provoacă şi efecte negative solului. În primul rând, odată cu arderea resturilor vegetale, se distruge şi microfauna folositoare de la suprafaţa solului. Un alt efect negativ cauzat de aceste arderi îl reprezintă evaporarea apei din stratul superior al solului, prin crăpăturile rezultate pierzându-se şi apa din adâncime. Din păcate, aceasta este cea mai întâlnită practică în activităţile de igienizare a terenurilor.

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!