Imagini amuzante cu mai multe exemplare de urs care se scărpinau de scoarța unui arbore, surprinse în Parcul Natural Bucegi. În România trăiesc între 6000 și 7000 de urși

Publicitate

Camerele video de monitorizare a faunei din Parcul Național Bucegi au înregistrat mai multe exemplare de urs într-o ipostază rar întâlnită de oameni. Animalele sălbatice au fost surprinse în imagini scărpinându-se de trunchiul unui copac.

Romsilva explică publicului iubitor de munte și nu numai un anumit comportament al urșilor, după ce mai multe exemplare de urs au fost surprinse de camerele pentru monitorizarea faunei în timp ce se scărpinau de scoarța unui arbore, în Parcul Natural Bucegi.

„Acest obicei al urșilor are un dublu rol: scapă de paraziți și în același timp, își marchează teritoriul, ceilalți urși simțind imediat mirosul lăsat pe arbori. Urșii au simțul olfactiv foarte dezvoltat, cu mii de receptori ai mirosului în zona foselor nazale și un centru al mirosului din creier de cinci ori mai dezvoltat decât cel al omului”, spun reprezentanții Romsilva.

Numai că „Baloo” de România nu este personajul simpatic din celebra „Carte a junglei” și cu atât mai puțin un îndrăgit personaj de desene animate.

În România, există între 6 și 7 mii de exemplare de urși, nu se știe cu exactitate atâta timp cât autoritățile se contrazic în privința acestor cifre.

O analiză europaliberă.org, arată că, din 22.000 de urși care trăiesc în Europa, 17.000 sunt bruni, iar dintre aceștia, aproximativ jumătate trăiesc în România.

Din păcate, în țara noastră, conflictele cu omul înseamnă, potrivit analizelor și cum fiecare dintre noi vede constant la știri, de la furtul unor animale din gospodării și furtul de fructe din livezile de munte, până la atacul grav asupra oamenilor, uneori soldate cu decesul victimei, mai ales dacă animalul este atacat, așa cum se întâmplă de obicei, cu furci sau topoare.

Chiar dacă urșii sunt relocați, potrivit specialiștilor, ei se întorc înapoi chiar și de la 100 sau chiar 200 de km.

„Conflictele au crescut exponențial după anul 2017, când s-a oprit practic vânătoarea la urs”, spun aceiași specialiști care arată că una dintre metodele eficiente pentru controlul populației de urși, pe care le aplică alte țări, este sterilizarea. Deși pare greu de realizat, soluția poate fi eficientă.

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!