Hidrocentralele finalizate în proporție de 95% nu pot fi utilizate din cauza ariilor în care se află! Situație tragică pentru România!

Publicitate

Adi Croitoru, președinta ANANP a vorbit despre situația tragică a hidrocentralelor care sunt într-un stadiu critic, mai exact, acestea sunt finalizate în proporție de 95%, dar nu pot fi folosite din cauza ariilor protejate în care se află, scrie dcnews.ro.

“Avem o temă specială, astăzi. Cu toţii ne uităm la facturile aberante la energie. Una dintre principalele probleme rezidă la aceea că România nu are suficiente capacităţi de producţie de electricitate. Gazul îl lăsăm deoparte. Avem resurse, nu le exploatăm. Să vă explice politicienii pe care i-aţi ales de ce să întâmplă asta. Eu nu sunt capabil să explic aşa ceva. La energie, s-a mai întâmplat o nenorocire. Dacă vă vine să credeți, România are hidrocentrale terminate în proporţie de 95%. Sunt sudoarea şi viaţa părinţilor şi bunicilor noştri. Hidrocentrala nu se face cu uşurinţă. Se taie muntele, se străpunge, se face lac de acumulare. O hidrocentrală este o bogăţie peste tot în lume”, a spus analistul politic Bogdan Chirieac.

De asemenea, acesta accentuează faptul că hidrocentralele nu pot fi folosite pentru a da resursele necesare din cauza zonelor în care sunt amplasate și în care nu se poate lucra.

“Să explicăm relaxat oamenilor, fără să ne mai ascundem şi fără să îi mai minţim, cum am ajuns în această situaţie. (…) Eu consider că în 2007, când au fost desemnate toate aceste arii naturale protejate şi când s-a constituit reţeaua Natura 2000 (este foarte bine că s-a făcut aşa, că au fost desemnate foarte multe arii), punctual s-a greşit.

Pe de-o parte, este foarte bine că s-a desemnat o reţea bogată de arii naturale protejate şi este foarte bine că, mai departe, noi trebuie să îi asigurăm un statut de conservare favorabil. Dar acolo unde tu vii, ca stat, şi desemnezi o arie naturală protejată peste un obiectiv de investiție, poţi să consideri că nu a fost o eroare? Punctual, s-au făcut erori”, a răspuns Adi Croitoru, potrivit dcnews.ro.

De asemenea, aceasta a fost întrebată de ce zona în care se află o hidrocentrală cu lacuri de acumulare nu poate să stea într-o arie protejată.

“Ca să înţelegem şi mitul acesta al terminării hidrocentralelor în arii naturale protejate… Nu poţi să faci o evaluare, să spui că, dacă vom continua investiţia, există un impact mai mare sau mai mic asupra mediului. De fapt, despre asta este vorba, nu despre investiţia ca atare, investiţia finalizată. Este vorba de partea asta de finalizare a ei. Adică, 5% în unele cazuri, 10%, 15% din investiţie.

Aici este marea dramă! De-asta, unii țipă că va fi impact major asupra mediului, dar nici eu, nici dumneavoastră, nici ONG-urile nu pot spune aşa, la o privire, dacă va fi impact sau nu atunci când va fi finalizată investiția. Mai mult, am văzut nişte poziţii halucinante, că nu va mai exista debit de servitute, că toată apa va fi oprită. Este momentul să fim raţionali! Raţionali nu înseamnă să ţipăm că “este nenorocirea de pe lume”, “s-a distrus natura”, dar nici să nu intrăm în ceea ce se poate conserva cu bocancii şi să distrugem iremediabil”, a spus președinta ANANP, potrivit dcnews.ro.

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!