Guvernul vrea să ofere vouchere pentru cetățenii cu venituri mici și elevii care provin din familii sărace. Ce sume sunt luate în calcul

Publicitate

Se pregătesc noi măsuri de sprijinire a populației cu venituri mici! Guvernul ia în calcul să ajute cetățenii vulnerabili cu vouchere în următoarea perioadă. După explozia prețurilor la alimente și combustibili, statul vrea să ajute persoanele cu venituri mici și elevii care primesc burse sociale.

Executivul dezbate, mai exact, acordarea a două tipuri de vouchere: 50 de euro (circa 250 de lei) pentru românii cu venituri mici și 30 de euro (circa 150 de lei) pentru elevii care provin din familii sărace.

Voucherele care vor fi acordate cetățenilor cu venituri mici se vor acorda la fiecare 2 luni până la finalul anului în curs. Cu aceste tichete vor putea fi achiziționate doar alimente de bază. Beneficiarii vor fi familiile cu un venit net mediu lunar mai mic de 600 lei (circa 151.00 de familii), beneficiarii de venit minim garantat (circa 160.000 persoane), persoanele cu dizabilități (aproximativ 800.000 de persoane) și pensionarii cu un venit mai mic de 1.500 de lei (circa 2,3 milioane). Impactul bugetar pentru acest an al acestor vouchere va fi de circa 690 de milioane de euro, adică circa 0,37 din Produsul Intern Brut al țării.

De asemenea, tichetele care vor fi acordate elevilor din familii cu venituri mici vor presupune acordarea lunară a unui voucher în valoare de 30 de euro, timp de 7 luni, adică până la finalul acestui an, cu excepția lunilor iulie și august. Cu acest tichet, beneficiarii vor putea să cumpere alimente, rechizite și îmbrăcăminte. Beneficiarii ar urma să fie cei circa 156.000 de elei care primesc acum burse sociale. Impactul estimat al măsurii este aproximativ 32 de milioane de lei până la finalul anului.

Inițiatorul acestui demers ar fi PSD, potrivit Digi 24. În momentul de față, inflația națională este una majoră, de 8,4%, potrivit Institutului Național de Statistică. Încă de la începutul anului s-au scumpit toate alimentele, inclusiv pâine, cea mai ieftină depășind prețul de 2 lei.

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!