Guvernul Cîțu, pe făraș? Indiferent de doctrină și de decizia CCR de azi, partidele – unite împotriva premierului, cel puțin declarativ

Publicitate

Curtea Constituţională a României discută astăzi sesizarea premierului Florin Cîţu privind existenţa unui conflict juridic între Parlament şi Guvern pe tema moţiunii de cenzură depuse de USRPLUS şi AUR la începutul acestei luni.

Indiferent de decizia CCR, liderul PSD Dâmbovița, Corneliu Ștefan, susține că ”Guvernul Cîțu are zilele numărate! Dacă judecătorii CCR vor decide că procedurile au fost respectate, PSD votează această moțiune. Dacă nu, PSD va depune propria moțiune de cenzură. În oricare din situații, Cîțu trebuie să plece acasă, mai ales că nu vom susține un guvern minoritar al liberalilor. Alegerile anticipate sunt însă cea mai potrivită cale de a ieși din această criză politică”, a transmis astăzi președintele PSD Dâmbovița.

Că guvernul Cîțu este ”pe făraș” o demonstrează și decizia USRPLUS care, prin vocea purtătorului de cuvânt Ionuț Moșteanu, a anunțat că alianța va depune o nouă moţiune de cenzură alături de AUR, în cazul în care Curtea Constituţională va decide că procedura depunerii moţiunii care este deja în Parlament este neconstituţională.

Totodată, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că va propune în şedinţa Consiliului Politic Naţional al partidului ca social-democraţii să depună o moţiune de cenzură chiar astăzi, în cazul în care Curtea Constituţională respinge moţiunea depusă de USRPLUS şi AUR. Liderul PSD central susține că moțiunea este ”pregătită”. Liderul PSD a mai menţionat că social-democraţii nu vor participa la un guvern de uniune naţională, în cazul în care Guvernul Cîţu va fi demis prin moţiune de cenzură.

Și AUR este hotărâtă și susţine orice demers care are ca finalitate “debarcarea Cabinetului Cîţu”. Deputatul George Simion, copreşedinte al AUR, a precizat la un post tv central: ”Semnăm, votăm orice demers care are ca finalitate debarcarea Cabinetului Cîţu, nu doar pe Florin Cîţu. Nu ştiu dacă rămân ceilalţi, eu văd că s-au creat nişte falii care pot fi ireconciliabile, după aia trebuie să apară iar în faţa Guvernului. Nu văd cum n-ar trece o astfel de moţiune de cenzură dacă nu pactizează şi pe faţă PSD-ul”, a precizat Simion.

Vă reamintim că, pe 8 septembrie, Florin Cîţu a depus la Curtea Constituţională o sesizare cu privire la existenţa unui conflict juridic de natură constituţională dintre Parlament şi Guvern în care se invocă o conduită “neconstituţională, deopotrivă neloială şi abuzivă, faţă de autoritatea executivă”, întrucât moţiunea de cenzură a fost iniţiată, depusă şi comunicată cu ”încălcarea dispoziţiilor constituţionale ale articolului 113 alineat (2) din Constituţie”.

Judecătorii au decis să dezbată această sesizare după Congresul PNL, care a avut loc sâmbătă şi unde Florin Cîţu a fost ales noul preşedinte al partidului.

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!