Guvernul Cîțu înlocuiește PNDL-ul PSD cu un Program Național de Investiții denumit ”Anghel Saligny”. Doar trei investiții vor primi finanțare în cadrul acestuia

Publicitate

Guvernul pregătește lansarea unui Program Național de Investiții prin care ar urma să se acorde sume către sate, însă doar pentru canalizare, apă curentă și asfaltare.

Acest nou program va purta numele celebrului inginer-constructor Anghel Saligny și se va desfășura în următorii 6 ani și va avea un buget de aproximativ 50 de miliarde de lei.

Deși pare identic cu Programul Național de Dezvoltare Locală, premierul Florin Cîțu a susținut miercuri, într-un briefing de presă după ședința de Guvern că ”Nu este același program. Din acest program au fost scoase săli de sport și alte obiective care, din punctul meu de vedere, nu aduceau dezvoltare. Au rămas lucrurile de bază pe care ni le dorim pentru toți românii: canalizare, apă și asfaltare. Atât, nu altceva. Este un program care aduce România la zi. Cred că trebuie să terminăm cu această ipocrizie. Cred că suntem cu toţii de acord că nu putem să vorbim despre două Românii, este o singură Românie și toți românii trebuie să aibă acces la canalizare, apă curentă și condiții decente de viață”, a spus prim-ministrul.

Deocamdată, proiectul a fost discutat în ședința Guvernului în primă lectură.

”Din punctul meu de vedere, şi am spus asta încă de la începutul acestui mandat, este inadmisibil ca astăzi, în 2021, să nu avem drumuri asfaltate în toate localitățile, să nu avem canalizare sau apă. Sunt lucruri de bază pe care trebuia să le facem sau puteam să le avem până acum făcute. Ele trebuiau făcute acum 20, 10 ani de zile. Le vom face în acest mandat.

Cu toate acestea, premierul a fost criticat chiar din interiorul coaliției de guvernare, deputata Cristina Prună, vicepreşedintă USR-PLUS, susținând că programul reprezintă „un concept pesedist de mituit primarii”. Ca răspuns, șeful Guvernului a spus că Programul Național de Investiții nu va semăna cu celebrul PNDL – inițiat de PSD: ”Un criteriu este acela că acolo unde nu avem canalizare și apă este complicat să justifici că vrei să îți asfaltezi drumul. Criteriile nu sunt politice, nu există criterii politice aici. (…) Nu este acelaşi program. V-am spus, de aici am scos toate acele proiecte pe care le vedem şi ne minunăm când vedem o sală de sport în câmp, undeva în România, sală de sport care ar putea să rivalizeze cu o sală polivalentă, într-un oraş. Acele proiecte nu vor fi acordate. Aici sunt chestii de bază simple: canalizare, apă, asfaltare. Nimic altceva”, a ținut să sublinieze Florin Cîțu.

 

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!