Grădinița cu program prelungit „Alexandrina Simionescu Ghica„ din Târgoviște a desfășurat, vineri, 14 martie, prima ediție a concursului județean ,,ECO Junior”, avizat CAEJ 2024-2025, poziția 58, scopul principal al concursului fiind cultivarea interesului faţă de menţinerea unui mediu natural sănătos, formarea şi dezvoltarea convingerilor de ocrotire a mediului, înţelegerea necesităţii conservării şi utilizării raţionale a resurselor de mediu pentru o lume mai bună şi mai sănătoasă.
-secţiunea I – preșcolari- 3-6 ani – participare directă (doar pentru judetul Dâmboviţa);
-secţiunea II – preșcolari- 3-6 ani – participare indirectă (alte județe decât Dâmbovița).
La sediul unității din cartierul Sagricom s-au prezentat 47 preșcolari, îndrumați de 30 cadre didactice, din 11 grădinițe din județul Dâmbovița. Preșcolarii au realizat creaţii artistico-plastice în tehnica dorită- desene, pictură, colaje, postere, afişe etc., iar cu acestea s-a organizat o expoziție.
Deoarece educația ecologică trebuie să înceapă încă din grădiniță, educarea copiilor în privința importanței protejării mediului înconjurător poate începe cu mici exemple legate de felul în care fiecare gest pe care îl facem are un impact asupra naturii. Astfel, fiecare copil prezent a donat, deșeuri electrice mici, becuri și baterii în vederea derulării acțiunii ecologice de reciclare „Misiunea Eco”. Toate aceste produse au fost preluate de Sistemului Local de Colectare – SLC Dâmbovița.
La secțiunea a II-a s-au înscris 27 cadre didactice, din 14 județe, cu 47 copii. Cu lucrările preșcolarilor înscrise la concurs se va organiza o expoziție virtuală, accesibilă pe site-ul grădiniței.
Alături de echipa de proiect, au fost prezenți reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Dâmbovița, Sistemului Local de Colectare – SLC Dâmbovița, Direcției Silvice Dâmbovița, Agenției Județene pentru Protecția Mediului Dâmbovița și Complexului Turistic de Natație Târgoviște, aceștia fiind parteneri în organizarea concursului.
Educarea copiilor cu privire la mediul înconjurător ar trebui să fie una practică, care să presupună activități pozitive încă din primii ani de viață.
Sunt două motive principale pentru care un copil ar trebui să învețe despre mediul înconjurător cât mai devreme:
-În primul rând, copiii trebui să dezvolte un sentiment de respect și grijă pentru mediul înconjurător în primii ani de viață, altfel ar putea să nu dobândească niciodată astfel de comportamente.
-În al doilea rând, interacțiunile pozitive în mijlocul naturii sunt o parte importantă din procesul de creștere sănătoasă a copilului.