Gata cu starea de alertă începând de marți, 8 martie! Pacienții care vor să-și facă programare la medicul de familie trebuie să știe care sunt noile reguli

Publicitate

Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie a transmis, ca urmare a încetării stării de alertă de mâine, 8 martie, care sunt consecințele acestei decizii asupra pacienților. Astfel, FNPMF a anunțat Administrației Prezidențiale, Ministerului Sănătății și Casei Naționale de Asigurări de Sănătate noile reglementări asupra modului de acces a pacienților la asistența medicală primară. Aceștia spun următoarele:

1. Pacienții vor fi nevoiți să se programeze la cabinetul de medicina familiei pentru unul sau mai multe bilete de trimitere, apoi să se programeze la cabinetele din ambulatoriul de specialitate sau la spital pentru obținerea scrisorilor medicale, necesare continuă prescrieriirii lunare de către medicul de familie a tratamentului pentru boala cronică, pentru medicamentele notate cu * sau ** în lista medicamentelor compensate aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 720/2008.

Pe durata stării de urgență și a stării de alertă scrisorile medicale nu au mai fost necesare pentru prescrierea tratamentului, păstrându-și valabilitatea pe toată durata stării de alertă;

2. Pacienții vor fi nevoiți să se prezinte personal cu cardul de asigurat la cabinetul de medicina familiei și cabinetele din ambulatoriul de specialitate, întrucât nu va mai fi posibilă acordarea de consultații la distanță, cu două excepții – consultațiile pentru bolile cu potențial endemo-epidemic ce necesită izolare (limitate la 2 consultații/asigurat/episod) și consultațiile pentru afecțiunile cronice (limitate la 1 consultație/asigurat/lună);

3. Pacienții vor fi nevoiți să aștepte un număr de zile, poate săptămâni, pentru o programare la cabinetul de medicina familiei și cabinetele din ambulatoriul de specialitate, având în vedere limitările deja menționate la pct. 2 și restul limitărilor pentru consultațiile și serviciile din pachetul de servicii de bază, cum ar fi limita de 20 de pacienți (consultații/servicii) care pot fi consultați de medicul de familie într-o zi, precum și plafonul trimestrial de aproximativ 1200 consultații/servicii.

Precizăm și că modificarea numărului de consultații pe oră după data de 8 martie va duce și la o reducere a plafonului trimestrial pentru trimestrul I 2022 cu aproximativ 100 de consultații/servicii, ceea ce poate conduce la imposibilitatea acordării serviciilor în cabinetele de medicina familiei în a doua jumătate a lunii martie.

Astfel, pacienții trebuie să fie informați cu referire la această situație pentru a ști cum să-și programeze vizitele la medic.

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!