Între 16 și 18 august va avea loc la Găești Festivalul Internațional de Nai „Gheorghe Zamfir”, eveniment ajuns la ediția a VI-a.
Proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii, evenimentul este organizat de Fundația Internațională de Muzică „Gheorghe Zamfir” în parteneriat cu Consiliul Județean Dâmbovița, Primăria Găești și Primăria Municipiului Chișinău.
Evenimentul va transforma orașul natal al celebrului muzician Gheorghe Zamfir, așa cum o face de cinci ani, într-un hub cultural în care vor avea loc spectacole de muzică clasică, de folclor, pop simfonic, recitaluri precum și momente inedite cu invitați surpriză.
Festivalul se va deschide în seara de 16 august, la Centrul Cultural „Gheorghe Zamfir”, cu o conferință denumită „Naiul în lume”, cu participarea unor invitați români și internaționali, experți în domeniul muzical.
Publicul este invitat apoi la două seri de concerte, care vor avea loc pe scena mare din Parcul Central din Găești.
Vă veți putea bucura de un concert pop simfonic, în seara de 17 august, și de un Regal folcloric duminică, 18 august, începând cu ora 19:00.
Intrarea va fi liberă, iar maestrul Gheorghe Zamfir va fi pe scenă, ca de fiecare dată, în ambele seri, alături de invitați de marcă ai muzicii internaționale.
Naist de renume internațional, Gheorghe Zamfir un simbol al României
Naist de renume internațional, compozitor, dirijor, muzician de marcă, poet, pictor și creator de naiuri, Gheorghe Zamfir este un simbol al României. Considerat și de presa străină cel mai strălucit reprezentant al muzicii naționale în peisajul artistic mondial, interpretul s-a bucurat de calificative excepționale, fiind numit „Regele naiului”, „Geniul fluierului lui Pan”, „Magicianul fluierului lui Pan”, „Noul zeu al naiului”.
Instrumentist de excepție, singular în peisajul muzicii populare și clasice pentru nai, Gheorghe Zamfir a dominat cu personalitatea sa inconfundabilă ultimele decenii din secolul XX.
Maestrul Gheorghe Zamfir a compus mai mult de 300 de lucrăripentru nai și orgă sau pian, muzică de cameră și orchestră simfonică, muzică sacră pentru orchestră și cor. A înregistrat mai mult de 200 de albume din care a vândut sute de milioane de exemplare și a obținut mai mult de 120 de discuri de platină și de aur.
Gheorghe Zamfir a fost decorat cu Ordinul Cavaler al Belgiei, Cavaler al Luxemburgului, de două ori cu Medalia de Aur a Asociației Academiei de Arte, Științe și Litere din Paris; a primit de două ori Medalia Universității Don Bosco din Roma; Medalia Vaticanului, oferită de Papa Ioan Paul al II-lea; Ordinul Săgetătorul de Aur al Italiei; Meritul Cultural în grad de Ofițer al Franței; Ordinul Comandorului, oferit de președintele Republicii Peru; de două ori Premiul Academiei Charles Cros din Franța; Doctor Honoris Causa al Universității „Constantin Brâncuși”, Doctor Honoris Causa al Universității „Ovidius”, Ambasador al turismului românesc, Ordinul „Mihai Eminescu” și cea mai înaltă distincție a Republicii Moldova, Ordinul Republicii Moldova, iar în 2016 a primit, în Italia, Heritage World Music Award.
În 2018 este numit Director Onorific pe viață al Centrului Internațional de Schimburi Academice al Naiului de la Conservatorul de Muzică din Xian-China, iar de Ziua Culturii Române, în 2022, a primit Ordinul Steaua României.
Din acest an, Gheorghe Zamfir a devenit și Cetățean de Onoare al Județului Dâmbovița, o recunoaștere incontestabilă a geniului său muzical, a valorii sale locale, naționale și internaționale, a contribuției sale inestimabile la îmbogăţirea patrimoniului şi a judeţului Dâmboviţa.