Focul lui Sumedru se aprinde și în acest an în Dâmbovița! Autoritățile au impus reguli fără precedent

Publicitate

Focul lui Sumedru, una dintre cele mai vechi tradiții românești, de peste două mii de ani, dinaintea sărbătorii Sfântului Dumitru, se va ține și în acest an în satele din partea nordică a județului și Valea Dâmboviței. Acest lucru se va întâmpla după ce autoritățile județene au luat hotărârea de a nu anula acest obicei din străbuni.

În schimb, pentru o bună desfășurare a acestuia, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență au impus reguli stricte și condiții fără precedent. În acest an, arderea cauciucurilor este interzisă sau a alator materiale din plastic.

De asemenea, participanții sunt obligați să poate masca de protecție, iar produsele care se împart trebuie să fie ambalate.

„Având în vedere că în perioada următoare se vor organiza o serie de evenimente tradiționale (Focul lui Sumedru), vă rugăm să atenționați cetățenii de pe raza localității dumneavoastră cu privire la interzicerea arderii de diverse materiale (cauciucuri, plastic), ce conduc la poluarea atmosferei.

Menționăm totodată că arderea cauciucurilor constituie contravenție și se sancționează cu amendă, potrivit depozițiilor art.16, alin. (1) lit. a) din HG nr. 170/2004 privind gestionarea anvelopelor uzate.

Totodată, în urma întâlnirii Comitetului Local pentru Situații de Urgență, s-au stabilit o serie de măsuri ce trebuie respectate, după cum urmează:

-se recomandă evitarea aglomerării în locurile publice;

-se vor împărți numai produse ambalate;

-persoanele care vor împărți produse ambalate vor purta obligatoriu mănuși chirurgicale;

-se va păstra distanța socială;

-purtarea măștii de protecție este obligatorie”, se arată într-o informare emisă de Prefetura Dâmbovița.

Focul lui Sumedru se face în fiecare an în noaptea de 25 spre 26 octombrie, înainte de sărbătoarea Sfântul Dumitru. Obiceiul se păstrează în județele Dâmbovița, Argeș și Vâlcea, iar sărbătoarea este asociată cu venirea iernii. În Dâmbovița, aprinderea Focul lui Sumedru are loc în localitățile de pe Valea Dâmboviței și din partea nordică a județului.

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!