Fără alcool și droguri la volan! O săptămână de controale în țară, 35.000 de șoferi testați. Care sunt rezultatele

Publicitate

Poliţiştii au desfăşurat, timp de o săptămână, o acţiune pentru prevenirea accidentelor rutiere produse pe fondul consumului de băuturi alcoolice şi substanţe psihoactive.

Pe drumurile din toată țara au fost testaţi peste 35.000 de conducători de autovehicule.

Controalele au avut loc în perioada 7 – 13 decembrie, iar poliţiştii rutieri, sub coordonarea Direcţiei Rutiere din Inspectoratul General al Poliţiei Române, au testat cu aparatele etilotest, etilometru sau drugtest nu mai puțin de 35.289 de conducători de autovehicule.

Rezultatul: 688 au fost depistaţi în timp ce se aflau sub influenţa băuturilor alcoolice, iar 19 sub influenţa substanţelor psihoactive, unul dintre aceștia în Dâmbovița.

Exemple:

La data de 10 decembrie 2020, un bărbat a fost depistat conducând un autoturism, în judeţul Bacău, în timp ce se afla sub influenţa băuturilor alcoolice, respectiv 1,04 mg/l alcool pur în aerul expirat. În cauză, poliţiştii au întocmit un dosar penal.

La data de 11 decembrie 2020, o persoană a fost depistată conducând autoturismul, în judeţul Dâmboviţa, în timp ce se afla sub influenţa substanţelor psihoactive. În urma controlului efectuat asupra unui pasager, poliţiştii au descoperit diferite cantităţi de substanţe psihoactive. În cauză, a fost întocmit dosar penal.

La data de 12 decembrie 2020, un bărbat a fost depistat conducând autoturismul, în judeţul Galaţi, în timp ce se afla sub influenţa băuturilor alcoolice, respectiv 1,25 mg/l alcool pur în aerul expirat şi având suspendat dreptul de a conduce autovehicule, ca urmare a săvârşirii unei infracţiuni la regimul rutier. În cauză, a fost întocmit dosar penal. Conducătorul auto a fost reţinut pentru 24 de ore, iar instanţa de judecată a dispus arestarea preventivă a acestuia.

La data de 7 decembrie 2020, în judeţul Neamţ, poliţiştii au depistat o persoană care ar fi transportat, în portbagajul autovehiculului, 2.900 de pachete de ţigarete netimbrate sau cu timbru de Republica Moldova, mărfuri care trebuie plasate sub un regim vamal. La faţa locului s-au prezentat şi poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice, care s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea infracţiunii prevăzute de articolul 270 din Legea nr. 86/2006. În cauză, două persoane au fost reţinute. De asemenea, poliţiştii au indisponibilizat autoturismul, în vederea aplicării sechestrului.

La data de 13 decembrie 2020, în municipiul Bucureşti, poliţiştii au oprit pentru control un autovehicul şi au depistat o persoană care avea emis un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea de 3 ani şi 8 luni, pentru furt din societăţi comerciale, emis la data de 31 iulie 2017, de Judecătoria Iaşi.

În primele 11 luni ale anului 2020, numărul accidentelor rutiere în care au fost implicaţi conducătorii de vehicule aflaţi sub influenţa alcoolului a scăzut cu 23,6%, comparativ cu situaţia înregistrată în aceeaşi perioadă a anului 2019, numărul persoanelor decedate în astfel de accidente a scăzut cu 21,8%, iar numărul persoanelor rănite grav cu 27,4%.

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!