Eveniment cultural de excepție în cadrul Zilelor Județului Dâmbovița. A fost reinaugurat Muzeul Scriitorilor

Publicitate

La mai bine de jumătate de secol de la inaugurarea Muzeului Scriitorilor Dâmbovițeni, unul dintre cele mai frumoase și apreciate din Târgoviște, obiectivul a fost reabilitat.

Lucrările au început în noiembrie 2022, clădirea a fost restaurată, iar expoziția permanentă – refăcută și completată până la iluștri scriitori din zilele noastre.

Astăzi, în cadrul Zilelor Județului Dâmbovița, a avut lor reinaugurarea acestei bijuterii, casa în care a locuit Ioan Alexandru Brătescu Voinești adăpostind acum, cu grija și respectul cuvenite, creațiile celor mai reprezentativi scriitori dâmbovițeni!

„Mă bucur că Muzeul Scriitorilor Dâmbovițeni a redevenit frumosul roman despre care scria ilustrul nostru dâmbovițean, prozatorul Ioan Alexandru Brătescu-Voineşti.

Am avut deosebita onoare de a participa, astăzi, la redeschiderea Muzeului Scriitorilor Dâmbovițeni, casă construită de scriitorul Ioan Alexandru Brătescu-Voineşti. Pe lângă necesarele și binevenitele lucrări de restaurare a clădirii, singurele din 1968 și până acum, mă bucură și faptul că aici, unde Ioan Alexandru Brătescu-Voineşti a creat o parte a operei sale, se regăsesc, de astăzi, lucrările celor mai reprezentantivi autori ai Școlii de la Târgoviște și ai Societății Scriitorilor Târgovișteni.

Încă o dată, mulțumesc membrilor Societății Scriitorilor Târgovișteni pentru cărțile și obiectele personale donate, acestea putând fi văzute în expoziția muzeului.

Vă îndemn să treceți pragul acestui muzeu! Este așa cum îl descria Ioan Alexandru Brătescu-Voineşti lui Titu Maiorescu, într-una din corespondențele lor: «Casa mea e un roman de toată frumusețea».

Mă bucur că din bugetul Consiliului Județean Dâmbovița am putut asigura suma necesară tuturor acestor lucrări. Este un semn al respectului pe care îl purtăm culturii dâmbovițene și reprezentanților acesteia”, a declarat președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan.

Alături de domnia sa s-au aflat deputații Carmen Holban și Ionuț Vulpescu, primarul municipiului Târgoviște, Cristian Stan, directorul CNM Curtea Domnească, Ovidiu Cârstina, vicepreședinții CJD Luciana Cristea și Antonel Jîjîie, secretarul județului Dan Popa și secretarul de stat Ionuț Săvoiu.

De asemenea, la inaugurare a participat un public numeros, în care i-am remarcat pe mulți scriitori binecunoscuți local și național.

Casa care adăpostește muzeul a fost construită în perioada 1897-1898 de către scriitorul Ioan Alexandru Brătescu-Voineşti, care a locuit aici împreună cu familia sa până în anul 1916.

 

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!