Europa începe să renunțe la gazul rusesc. Prima țară care a luat o astfel de decizie

Publicitate

Ca urmare a  „șantajului energetic” început de Rusia, Lituania a decis să sisteze orice import de gaze din această țară. Decizia a fost anunțată de Dainius Kreivis, ministerul lituanian al energiei, potrivit libertatea.net.

„Suntem prima țară din UE care primește gaz de la Gazprom și care a devenit independentă de aprovizionarea cu gaze din Rusia. În urmă cu mulți ani, țara mea a luat decizii care acum ne permit să rupem fără probleme legăturile energetice cu agresorul. Dacă noi putem, poate și restul Europei”, a spus acesta.

De asemenea, președintele lituanian a confirmat luarea acestei decizii și a transmis și altor țări să înceapă să facă aceste demersuri pentru a opri și a pedepsi în același timp evenimentele din Ucraina. Potrivit preşedintelui, Lituania a decis cu mult timp în urmă să îşi reducă dependența față de gazul rusesc. Pe parcursul anilor 2019 şi 2021, aproximativ 40% din gazul utilizat în Lituania a provenit tot din Rusia, scrie libertatea.net.

Acum tot necesarul de gaze al Lituaniei este satisfăcut de terminalul de gaz natural lichefiat de la Klaipėda, oraș-port aflat la Marea Baltică. De asemenea, președintele a declarat că în unele cazuri gazul poate fi pompat și din Letonia, iar de la 1 mai – printr-o interconexiune cu Polonia, mai scrie sursa citată.

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!