Eșecul examenului de Titularizare este rezultatul sistemului educațional care nu mai dă randament. Care este opinia sindicaliștilor

Publicitate

Examenul de Titularizare din acest an a fost un adevărat eșec la nivel național, rata de promovabilitate fiind cea mai mică din ultimii cinci ani, și anume 44,47 %. În fața acestor cifre dezastruoase au apărut mai multe opinii care incriminează sistemul educațional din România și slaba pregătire a cadrelor didactice, care ar trebui să educe viitoarele generații.

Reprezentanții Federației Sindicale Libere din Învățământ a afirmat că acest eșec este cauzat și de clasa politică, care nu s-a implicat sau a ignorat complet problemele care există în învățământ. Ba mai mult, aceștia au condamnat surprinderea președintelui Klaus Iohannis care a declarat că nu știe de ce s-a ajuns aici, deși a făcut parte ani de zile din învățământ și ar trebui să știe foarte bine cum merg lucrurile, scrie Adevărul.ro.

Președintele a mutat așteptările la actualul Ministru al Educației, de la care a afirmat că așteaptă niște lămuriri. Însă, sindicaliștii spun că nu Sorin Cîmpeanu ar trebui să vină cu explicații, ci partidele politice care s-au perindat pe la putere și nu au făcut nimic pentru a îmbunătăți calitatea învățământului.

Tinerii nu sunt încurajați să aleagă calea catedrei, în primul rând, din cauza salariului care este cu mult mai mic decât al unui muncitor necalificat. Deși ei ar trebui să facă performanță și să se ocupe de educarea viitoarelor generații, beneficiul lor material este trecut cu vederea, sunt ignorați de-a dreptul și atunci văd meseria de profesor ca o alternativă, pentru care nu se dedică.

O altă problemă pe care o remarcă sindicaliștii este neconcordanța dintre pregătirea din facultatea și realitatea de la catedră. Multe dintre informațiile cu care tinerii profesori pleacă din Universități nu corespund sau, nu mai corespund, cu nevoile reale ale generației actuale.

”Este evident că situaţia actuală a învăţământului nu este cea dorită şi acest lucru  trebuie să ne pună pe fiecare dintre noi pe gânduri-  sindicate, Guvern, cadre didactice, elevi şi părinţi. Trebuie făcut front comun pentru a schimba în bine învăţământul din România, iar mentalitatea faţă de acesta: ”lasă că merge și așa”, trebuie să dispară!”, au declarat reprezentanții Federației Sindicale Libere din Învățământ, potrivit Adevărul.ro.

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!