An electoral atipic cu proaspăt „botezatul” USL 2.0. Strategii diferite la PSD și PNL Dâmbovița: primii cu mobilizarea, ceilalți cu gândul la „lupta grea pentru locale”

Publicitate

După doi ani de guvernare comună și rotative la guvernarea țării, PSD și PNL au format acum, mai mult de nevoie decât de voie, o alianță pentru anul electoral, de genul fostei USL, ceea ce face ca presa națională să o „boteze” USL 2.0.

Liderii actuali ai celor două partide – Marcel Ciolacu PSD și Nicolae Ciucă PNL – au prezentat zilele trecute oferta noii alianțe electorale: liste comune de candidați PSD – PNL la alegerile europarlamentare, comasate cu cele locale (cu liste separate) și stabilite pentru data de 9 iunie a.c.

Presa centrală titrează de trei zile că au apărut nemulțumiri și fricțiuni în rândul mai multor lideri și organizații din țară, și de o parte, și de cealaltă, ceea ce pare că deciziile care pornesc de la centru îi cam încurcă pe liderii din plan local.

Liste comune la europarlamentare, dar campanii separate – se pare că este varianta aleasă în mai multe județe din țară, inclusiv în Dâmbovița, județe în care ori social-democrații, ori liberalii nu privesc cu ochi buni noile evenimente. Mai mult decât atât sunt și județe în care liderii celor două formațiuni încă nu știu cum vor proceda.

În ceea ce privește PSD Dâmbovița, președintele partidului, Corneliu Ștefan, a anunțat vineri seară că formațiunea va avea candidați în cele 89 de localități din județ la funcția de primar, liste complete pentru toate consiliile locale din cele 89 de localități, listă completă pentru Consiliul Județean Dâmbovița și candidat la funcția de președinte al CJD. Președintele PSD Dâmbovița a declarat: „Suntem mobilizați pentru a câștiga pe 9 iunie și alegerile locale în județul Dâmbovița și alegerile europarlamentare”.

În schimb, președintele PNL Dâmbovița, Virgil Guran, cel care la începutul anului declara: „Alianța cu PSD s-a terminat la nivel județean. Nu putem participa la acest circ”, spune că, fiind membru în Biroul Politic Național al PNL, a votat pentru comasare, pentru că „respect alianța la nivel național, nu mai există alianță la nivel județean”.

Tot el spune că „va fi luptă grea între noi și PSD pentru locale”, întrucât campania pentru europarlamentare va fi coordonată de la nivel național, dar campania locală va fi coordonată de la nivel județean.

Vă reamintim că este primul an în care în România au loc toate alegerile: europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale.

Calendarul alegerilor a fost stabilit zilele trecute, după mai mult de o lună de negocieri între cele două partide, PSD și PNL.

Pe 9 iunie, românii vor fi chemați la vot atât pentru alegerile locale, cât și pentru cele europarlamentare. Listele comune vor fi doar pentru cei pe care electoratul îi vrea trimiși în Parlamentul European.

Alegerile prezidențiale vor avea loc mai repede decât în alți ani, și anume în septembrie 2024 (două tururi de scrutin), iar alegerile parlamentare – în 8 decembrie

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!