Efectul Gloria, fenomen extrem de rar, surprins în imagini de un ranger al Administrației Parcului Natural Bucegi. GALERIE FOTO

Publicitate

O imagine extrem de rară a fost surprinsă în munții Bucegi de un ranger al parcului natural din acea zonă. Umbra sa a fost proiectată pe un nor și pe ceață, în interiorul unui nimb colorat. Specialiștii spun că este vorba de un fenomen foarte rar, format de nori, ceață, soare și picături de ploaie.

Reprezentanții Romsilva au anunțat pe Facebook că imaginile au fost surprinse de Valentin Bălan, unul dintre rangerii Administrației Parcului Natural Bucegi. Specialiștii au explicat că este vorba despre un fenomen foarte rar numit efectul Gloria.

Acesta mai poartă numele de Spectru montan ori Spectru Brocken și înseamnă că, în condițiile propice, umbra observatorului este proiectată pe ceață. Picăturile minuscule de apă relectă lumina soarelui înapoi către acesta, formând un nimb colorat în jurul umbrei.

“Condițiile rare se referă la refracția și dispersia luminii atunci când soarele, situat în spatele celui care observă, îi proiectează umbra pe un nor sau pe ceață situată mai jos decât poziția acestuia, iar norul respectiv este format din picături de apă cu diametrul de dimensiune situată într-un interval bine precizat”, au transmis reprezentanții Regiei Naționale a Pădurilor pe Facebook.

Sursă foto: Regia Națională a Pădurilor-Romsilva

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!