E nevoie de fonduri de la Guvern pentru zona calamitată din Bucegii Dâmbovițeni. Cu toate astea, guvernul a alocat zero lei județului

Publicitate

Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, și primarul comunei Moroeni, Laurențiu Moraru, s-au aflat ieri împreună cu reprezentanții presei la Cheile Tătarului, unde râul Ialomița a distrus peste 200 de metri din DJ714, în urma unei viituri produse la începutul săptămânii trecute.

Șeful administrației județene a precizat încă o dată că, până la refacerea porțiunii distruse de furia naturii, accesul în zonă se va face pe varianta de drum asfaltat de pe marginea Lacului Bolboci.

Pe de altă parte, președintele CJD a anunțat că în zona campingului Zănoaga, în urma mobilizării și intervenției SC Lucrări Drumuri și Poduri Dâmbovița, circulația se desfășoară în condiții satisfăcătoare, după ce drumul a fost blocat de aluviunile aduse de viituri.

Din păcate, deși în zona montană a județului au mai fost afectate un drum forestier și un pod, adresele ConsiliuluI Județean către Guvern au rămas fără răspuns, prin HG fiind alocate diverse sume de bani pentru mai multe județe, tocmai cu acest scop, al refacerii pagubelor produse de natura dezlănțuită, însă Dâmbovița pare a fi în continuare pe ”lista neagră” a Executivului.

Șeful administrației județene a catalogat situația din munte ca ”tragică”, porțiunea cea mai afectată, cei 240 metri din DJ714, având nevoie de apărare de mal, refacerea unui pod cu o deschidere de 8 metri și refacerea drumului județean în acest perimetru.

Deși în perioada imediată după viitură, șeful CJD s-a aflat în zona montană alături de specialiști în drumuri și poduri, analizând și din perspectiva complexității lucrărilor care trebuie efectuate, dar și a faptului că la munte se poate lucra până la o dată maximă de 15 octombrie, din păcate, fără ajutor guvernamental, Corneliu Ștefan anticipează că Stațiunea Peștera – Padina riscă să rămână închisă pe perioada iernii, acesta fiind singurul drum de acces în sezonul rece.

”Sper, săptămâna viitoare, să luăm o decizie în cadrul Consiliului Județean și în maximum 10 zile să putem să începem lucrările pe Situații de Urgență.

Prin ultima Hotărâre de Guvern, județul Dâmbovița a primit nici mai mult nici mai puțin decât 0 lei. Avem foarte multe probleme în zona de nord a județului, aici, în munte, este cea mai mare problemă, avem probleme la Bezdead, pe drumul județean. Avem probleme la Vârfuri și, la ședința ordinară din 28 iulie, voi ajuta Primăria cu o sumă din fondul de rezervă pentru a putea începe lucrările și a nu izola un sat întreg. Avem probleme la Iedera, unde dacă nu realizăm apărări de mal, izolăm 900 de gospodării, fiindcă podul pietonal este în pericol. Nu în ultimul rând, avem foarte multe probleme la Pucioasa și Fieni.

Cu toate acestea, județul Dâmbovița a primit 0 lei. Cred că este inadmisibil față de problemele pe care le avem. Fac apel către Guvernul României, să lase logica de campanie internă deoparte și să ajute județul Dâmbovița. Nu am cerut nici un leu pentru alte lucrări, nu am cerut bani nici pentru salarii, nici pentru proiectele CJ Dâmbovița, am cerut bani doar pentru calamități”, a transmis președintele CJD. Totodată, Corneliu Ștefan a anunțat că cel târziu marți, 27 iulie, va fi făcută o estimare a costurilor și va fi luată o decizie pentru a fi începute lucrările în zona afectată.

Un alt aspect este că toate demersurile președintelui CJD, de nouă luni încoace, la Ministerul Mediului, legate de transferarea drumului forestier din subordinea Romsilva în subordinea județului, au rămas fără răspuns, deși acest lucru ar asigura o cale de acces către munte, cale ce ar urma să fie întreținută în cadrul unei asocieri între Consiliul Județean și Primăria Moroeni.

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!